A svéd gazdaság galoppozása áldás és átok a hazai cégeknek, amelyek háromnegyede a szakképzett munkaerő hiányával küzd. Ugyanez hatalmas lehetőséget kínál a Lengyelországot elhagyni kívánóknak - írja a gazeta.pl. portál.

A svéd gazdaság három éve több mint háromszázalékos tempóban növekszik és jövőre 2,5 százalékra várják a bővülés ütemét. Svédországban születettek körében 3,9 százalékos a munkanélküliségi ráta - ez a legalacsonyabb szint 2008 óta. A külföldön születetteknél 22 százalék ez az arány.

Dacára annak, hogy az utóbbi három évben az emigránsok egymást követő hullámai öntötték el a skandináv országot - és a lakosság már meghaladja már a 10 milliót - a cégek egyre nehezebben találnak munkásokat. A munkaügyi hivatalok adatai szerint a betöltendő munkahelyek száma 2000 óta a legmagasabb. A gazdaság 15 szektorából legalább 12 szenved a munkáskezek hiányában, elsősorban az építőipar, az oktatás, az informatika és az egészségügy érintett.

Augusztusban 78 ezer betöltetlen státus volt, ami kilenc százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 41 százalékkal több mint két éve. Csak az oktatásban és az egészségügyben 10 ezer szabad munkahely van. A vállalkozók szövetsége, amely 60 ezer céget képvisel, úgy látja, hogy a munkaerőhiány már fékezi a vállalatok fejlődését.

(A nyitókép forrása: Reuters)