A horvát autópálya-kezelő vállalat (HC) aláírta a Peljesac-híd építésének megkezdéséhez szükséges iratokat a China Road and Bridge Corporation kínai konzorciummal - adta tovább az MTI hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Horvátország a Peljesac-híddal Bosznia-Hercegovina Adriai-tenger partját elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szeretne kialakítani saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával.

A beruházás értéke bruttó 526 millió euró (170 milliárd forint, három Kőröshegyi völgyhíd ára). Az Európai Unió 85 százalékban, 357 millió euróval támogatja a kivitelezést A hidat három év alatt akarják felépíteni.

Bosznia-Hercegovina szerint viszont a hír felépítésével ellehetetlenítenék az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát. Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség bosnyák tagja, a háromtagú testület soros elnöke hétfői közleményében azt írta: Horvátország azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a boszniai intézmények kifogásait a híd építésével kapcsolatban, megsértette Bosznia-Hercegovina területi épségét, valamint jogát ahhoz, hogy nyílt kijárata legyen az Adriai-tengerre.

Zágráb azonban úgy véli, Horvátország mindent a nemzetközi joggal összhangban tesz, arra hivatkozva, hogy a híd a horvát területi vizeken belül épül. A horvát fél megpróbált eleget tenni a boszniai kéréseknek. Megemelte a híd tervezett magasságát 35 méterről 55 métere, valamint a tartópillérek egymás közti távolságát 200 méter szélességűre növelte, hogy bármilyen hajó akadálytalanul közlekedhessen alatta, ami jelentősen megdrágította a projektet.

A fotó forrása: Opcine Dubrovnik