Lengyelországban még mindig jellemző a háztartásokban, hogy szén elégetésével fűtenek, ami az egyik legfőbb oka annak, hogy az európai összehasonlításban a lengyeleknél alakul ki a városokban a legtöbbször szmog. A hatóságok elérkezettnek látták a időt, hogy tegyenek ez ellen valamit - derül ki a Notes from Poland cikkéből.

Varsóban 2023 októberétől kezdve tilos lesz a szén, brikett és hasonlók használata a fűtésben, a lengyel főváros környékén lévő településeken pedig 2028-től lép életbe ez a korlátozás. Az erről szóló szabályozást a napokban fogadta el a Varsót is magában foglaló Masovia tartomány parlamentje. Krakkóban 2019-ben lépett életbe hasonló rend, ami hatásosnak bizonyult: jelentős szerepet játszott abban, hogy tisztább lett a levegő Lengyelország egykor legszmogosabb városában.

Szemben Krakkóval a fa elégetését nem tiltják meg, ugyanakkor a szén- és fatüzelés telepítése tilos lesz az új építésű ingatlanokban. Az elmúlt években Varsóban támogatásokkal igyekeztek csökkenteni a kályhák cseréjét, de nem sikerült jelentős javulást elérni. A légszennyezés továbbra is többszörösen meghaladta az egészségre káros határértéke.

Az European Environmental Agency (EEA) becslése szerint évente 47 ezer ember veszti életét Lengyelországban a levegő rossz minősége miatt. A kormány a vársóihoz hasonló ösztönzőkkel igyekszik rábírni a háztartásokat fűtési rendszerük cseréjére. A környezetvédelmi minisztérium 2030-tól a városokban, 2040-től a falvakban tiltaná be a szénalapú fűtést.