Saša Đorđević, a szerbiai kragujevaci Fiat-gyárban működő Önálló Szakszervezet elnöke kedden kijelentette, hogy a múlt héten az FCA gyár dolgozóinak két csoportja utazott ki Szlovákiába, hogy a Stellantis autóipari cégcsoport ottani gyárában dolgozzon - tudósított a vajdasági Szabad Magyar Szó. A jövő héten pedig még két csoport fog kiutazni.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy ők azok a foglalkoztatottak, akik a külföldi munkavállalás lehetőségét választották, mégpedig a 3+1 rendszer szerint, azaz három hónap szlovákiai munka után egy hónapig Kragujevacon pihennek.

Nem világos ki maradt, és ki ment

A szakszervezetnek nincsenek információi, hogy hány munkás fogadta el a felkínált külföldi munkalehetőséget, de arra számítanak, hogy a munkáltató szeptember elején közli majd az adatokat. Ha ez a szám ismeretes lesz, akkor lehet majd tudni azt is, hogy hány dolgozó kap végkielégítést, ugyanis mindenkit, aki nem fogadta el a külföldi lehetőséget, munkaévenként 790 eurós (313 ezer forint) végkielégítés mellett elbocsátanak.