Theresa May brit miniszterelnök elvesztett egy csatát május első hetében a szűkebb kabinetjének brexitpárti tagjaival szemben, ám a történet vége mégis a teljes válás híveinek veresége lehet - idézi Mujtaba Rahmant, az Eurasia Gorup tanácsadó cég igazgatóját a Business Insider. A pénzügyi elemző szerint 55 százalék az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának tagja marad a kilépés után is.

A nagyobb esélyt annak ellenére adja, hogy a május első napjaiban tartott szavazáson a kormánykabinetben May és a mellette állók alulmaradtak ebben a kérdésben. A kormányfő brexitügyi főtanácsadója, Olly Robbins arról próbálta meggyőzni a kabinet munkájában részt vevő minisztereket, hogy működőképes kompromisszumot dolgoztak ki a "vámpartnerség" ajánlásával.

E szerint az Egyesült Királyság az EU ügynökeként begyűjtené a vámokat azok után a termékek és szolgáltatások után, amelyek végfelhasználói az unióban vannak, miközben kisebb tarifákat szabhatna azokra, amelyek végcélja a szigetország.

Rebellis

May azonban a múlt hónap végén elvesztette egyik hűséges támogatóját, Amber Rudd belügyminisztert, aki egy a bevándorlók kezelését érintő botrány miatt lemondott. Utóda, Sajid Javid, aki mindössze két napja volt hivatalában, "fellázadt" a miniszterelnök ellen: a vámunió minden formáját elutasító, kemény brexitet akaró kabinettagokkal együtt szavazott. Így 6-5 arányban elutasították a vámpartnerséget is.

A kilépés elszánt hívei úgy vélik, hogy egy ilyen ügynöki működés nem lenne működőképes, valójában a jelenlegi vámrendszert tartaná fenn egy bonyolultabb formában. Ezzel sajátos módon egy platformra kerültek az EU-val, amely szintén úgy látja, hogy a vámpartnerség elképzelése az álmok világába tartozik.

Mi van most?

May azért keres valamilyen megoldást a határok átjárhatóságának fenntartására, mert nyitva akarja tartani az ír-észak-ír határt, ami a béke feltétele az írek szigetén. A brexitpártiak a "maximális könnyítés" elvét alkalmaznák ennek a problémának a megoldására, azaz olyan technológiákat vezetnének be a vámügyintézésben, amelyek a lehető legegyszerűbbé tennék azokat, ám ez a valós határ visszaállításával járna.

Rahman úgy látja, hogy a miniszterelnök mindent egybevetve megteheti, hogy a 6-5-ös szavazás ellenére továbbra is a vámuniós tagság fenntartása felé kormányozza az országot, aminek az lenne a következménye, hogy számos brexitpárti minisztere lemondana. Ezért valószínűleg azt a lehetőséget választja, hogy előrehozza a vámunióról szóló szavazást a törvényhozásban, amit korábban elhalasztott.

A parlamenti képviselők arról voksolhatnak, hogy az EU-s kilépésről szóló törvény tartalmazza-e a vámunió fenntartását vagy sem. Magyarán kötelezhetik a kormányt, hogy ebbe az irányba vigye az EU-val folytatott tárgyalásait.

Kockázat

Rahman szerint May arra törekedhet, hogy a 20-25 EU-párti tory képviselő szavazatával a parlament kötelezze a kormányt a vámunió fennmaradását tartalmazó megállapodás megkötésére az EU-val. A szakértő szerint az EU-párti szavazók elszántabbak lettek, látva, hogy a kormányfőt sarokba szorítják saját miniszterei.

Ezek a politikusok azt üzenik a Downing Streetnek, hogy ha a kormány nem képes a vámunió ügyében kialakítani saját egyértelmű álláspontját, akkor adja vissza a döntés jogát a parlamentnek. Más szóval azt kínálják Maynek, hogy akkor is támogatnák ebben az ügyben, ha az euroszkeptikusok tetemre hívják, azaz azzal fenyegetik, hogy a leváltását kezdeményezik a párt éléről, amivel lemondásra kényszeríthetik a kormányfői tisztségről.

A fotó forrása: Emmanuel Dunand/AFP