Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, az ország tényleges vezetője új fogalmat vezetett be az októberi parlamenti választások előtt, ami így hangzik: jóléti állam lengyel módra. A pártvezér úgy érezte meg kell magyaráznia, mit ért ez alatt - derül ki a Business Insider Polska tudósításából.

A jóléti állam lengyel verziója nem valamiféle absztrakció, hanem az államnak egy koncepciója, amelyet Európában már megvalósítottak, bizonyos mértékben - noha alacsonyabb szinten - az Egyesült Államokban is a háború után, a nagy sikerek időszakában. A Nyugaton a csodás harminc évről beszélnek - fejtegette Kaczynski.

Később a jóléti állam ellenfeleket szerzett és jött a neoliberalizmus korszaka - folytatta eszmefuttatását. A neoliberalizmus szerinte primitívebb, közelebb állt a darwini társadalomhoz (a legerősebb győz elvéhez), mint a liberalizmushoz. Ez az irányzat Lengyelországban 1989 után került hatalomra, ám az ő pártja elveti ezt a koncepciót.

Szerinte a PiS kormányzásának négy éve bebizonyította, hogy a jelenlegi kormány társadalom- és gazdaságpolitikája bevált. Ezért meri azt mondani, hogy van egy bizonyos új koncepció, a jóléti állam lengyel verziója, amely az egész társadalmat, a nemzeti egység fejlődését és megerősítését, és ezen belül mindenekelőtt a családot szolgálja.