Az Európai Orvosi Hadtesten (EMC) keresztül az uniós tagállamok és a rendszerben részt vevő más európai országok orvosi csapatokat és eszközöket tudnak rendelkezésre bocsátani a vészhelyzetek kialakulását megelőző mielőbbi mozgósításuk érdekében, ezáltal biztosítva a gyorsabb és kiszámíthatóbb válaszadás lehetőségét. Az orvosi hadtest részét képezhetik vészhelyzeti orvosi csapatok, közegészségügyi és orvosi koordinációs szakértők, mobil biológiai biztonsági laboratóriumok, sebesültek evakuálására szolgáló repülőgépek és logisztikai támogató csoportok - derül ki az uniós javaslattevő-végrehajtó testület közleményéből.

Az EMC az uniós polgári védelmi mechanizmus új európai veszélyhelyzet-reagálási kapacitása (EERC, más néven: önkéntes eszköztár) keretében működik. A 2014-ben létrehozott eszköztár számos olyan, előzetesen meghatározott segítségnyújtó csapatot és eszközt egyesít, melyek a vészhelyzeti reagálás során világszerte mozgósíthatóak.

Belgium, Csehorszég, Finnország, Franciaország, Luxemburg, Németország, Spanyolország, Svédország és Hollandia már felajánlott csapatokat és eszközöket az önkéntes eszköztárhoz - jegyzi meg a közlemény.

Honnan jött ez az egész?

Az Ebola-járvány kitörésekor elég nehezen ment a járványra adott válasz és nehézkes volt az orvosi személyzet gyors mozgósítása, valamint logisztikai és igazgatási nehézségek is jelentkeztek. Németország és Franciaország emiatt 2014 végén javaslatot tett az úgynevezett fehérsapkás kezdeményezésre, amely megalapozta a későbbi lépéseket.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus megkönnyíti 33 európai állam (a 28 uniós tagállam, Macedónia, Izland, Montenegró, Norvégia és Szerbia) katasztrófareagálási együttműködését. Törökország szintén csatlakozni készül a mechanizmushoz.

A részt vevő államok - erőforrásaik összevonása révén - az egész világban segíthetik a katasztrófa sújtotta országokat. A mechanizmus - beindítása esetén - biztosítja az Európai Unión belüli és kívüli segítségnyújtás összehangolását. Az Európai Bizottság a mechanizmust a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központon keresztül irányítja.

Az Európai Orvosi Hadtest révén Európa az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  égisze alatt megalakuló, globális egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó csoport működéséhez is hozzájárul.