Az elnök úgy fogalmazott: az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) új neve "amerikai-mexikói kereskedelmi egyezmény". Majd közölte: az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által aláírt és 1994 januárjában életbe lépett NAFTA újratárgyalása során Washington megállapodott Mexikóval egy kétoldalú kereskedelmi egyezmény kimunkálásában - idézi az MTI.

Egyelőre nem világos, hogy ehhez az egyezményhez csatlakozik-e majd Kanada. Trump azt mondta: még hétfőn telefonon egyeztet erről Justin Trudeau kanadai kormányfővel.

Az amerikai-mexikói megállapodás bejelentésekor Donald Trump bejátszotta az újságíróknak Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel folytatott telefonbeszélgetése felvételét. Ebben a mexikói elnök megerősítette: szeretné, ha az egyezmény Kanadával kiegészülve még a héten háromoldalú megállapodássá válna.

Az elnök leszögezte, hogy "ez egy nagyon jó megállapodás mindkét ország számára" és a "kereskedelem nagy napjának" nevezte a hétfőit. Kanada kormányfője vasárnap telefonon egyeztetett a mexikói elnökkel, és jelezte, hogy az amerikai-mexikói nézetkülönbségek kiküszöbölése után csatlakozik ismét a tárgyalásokhoz. Mind a mexikói elnök, mind a kanadai kormányfő egyetértett abban, hogy az új kereskedelmi egyezménynek is háromoldalúnak kell lennie.