A heves viták után 168 szavazattal 123 ellenében jóváhagyott törvény értelmében 2014 végéig 15 ezer köztisztviselőt bocsátanak el, kiterjesztik a vagyonadót és több szakmát megnyitnak a versenyszféra számára.

Az intézkedés, amely ellen több ezren tüntettek az este Athén központjában, lehetővé teszi, hogy a válságban lévő Görögország megkapja az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (ECB) "trojkája" által felajánlott mentőcsomag következő, összesen 8,8 milliárd eurónyi részleteit.Görögország számára egy újabb, 2,8 milliárd dollár hitelrészlet esedékes, és hamarosan meg kell kapnia egy hatmilliárdos részletet is. Ez utóbbiról az euróövezeti pénzügyminiszterek május 13-án fognak tárgyalni.

Athén eddig 200 milliárd euró hitelt kapott az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank alkotta trojkától 2010 közepe óta, és a tervek szerint még további 40 milliárdot kap 2014 végéig.

A vasárnap a parlamentben terítékre kerülő törvényjavaslat egyebek mellett közalkalmazotti leépítést, adóváltozásokat irányoz elő.