Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz sajtó információi szerint egyáltalán nem biztos, hogy Sergio Mattarella államfő igent mond Giuseppe Conte nevére, akit az M5S és a Liga közösen nevezett meg a két párt miniszterelnök-jelöltjeként. Erre utalt már az is, hogy az államfő nem hívatta magához azonnal Giuseppe Contét, és a római elnöki palota továbbra sem közölte, hogy Sergio Mattarella mikor kívánja őt fogadni.

Ellenzéki források szerint az államfő hallgatása egyértelműen arra utal, hogy Giuseppe Conte miniszterelnöki esélyei csökkennek. Az államfő sohasem titkolta, hogy nem osztja az M5S-Liga elképzeléseit egy "súlytalan" miniszterelnökről, akire feladatként majdnem kizárólag a két párt kormányszerződése pontjainak végrehajtása vár. Az Olaszországban és külföldön sem ismert jogász Giuseppe Conte úgy tűnik, nem nyerte el az Sergio Mattarella tetszését, aki egykori alkotmányjogászként a mindenkori miniszterelnök alkotmány biztosította hatásköreit és függetlenségét igyekszik védelmezni.

Ha Sergio Mattarella valóban jelöltváltást szorgalmazott, ez Luigi Di Maio, az M5S vezetője esélyeit növelheti, aki pártja miniszterelnök-jelöltje volt, de a Ligával kötött kormányszerződés értelmében hátralépett. Luigi Di Maióval a márciusi választásokon legtöbb szavazatot szerző párt, az M5S juthatna a kormánypalotába "igazi" politikus kormányfővel.

Elemzők emlékeztettek, hogy Matteo Salvini, a Liga vezetője eddig mindig nemet mondott arra, hogy Luigi Di Maio legyen a miniszterelnök, de ezen a ponton vagy beletörődik, vagy az utolsó pillanatban felborítja a több mint két hónapja tartó kormányalakítást. Hacsak ezért cserébe a Liga nem kér még több és még jelentősebb miniszteri tárcákat. Azt hallani, a Liga kaphatja meg a pénzügyminisztériumot, miután Sergio Mattarella fenntartásait fejezte ki az M5S jelöltje, a 82 éves Paolo Savona euróellenes közgazdásszal szemben is. A Ligáé lehetne a titkosszolgálatok vezetése is.

Luigi Di Maio miniszterelnöksége több szempontból is megoldást jelentene: az atlanti külpolitikát hirdető M5S vezetője eloszlathatja a nyugati szövetségesek aggodalmait.

Vélemények szerint miközben Luigi Di Maio és Matteo Salvini folyamatosan azt ismétli, hogy minden készen áll a kormányzásra, az olaszországi kormányalakítási folyamat legnehezebb órái zajlanak.

Képünk forrása: Pixabay