Meglepte a dél-koreai illetékeseket, mi motiválta a szökésre azt az észak-koreai kiskatonát, akit majdnem lelőttek saját társai. Miután magához tért kórházi ágyában megkérdezték tőle, mi ösztönözte arra, hogy vállalja az életveszélyes dezertálást? Azt mondta: szereti a lány popzenekarokat - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből (képünkön egy ilyen csapat reklámja látható - a szerk.)

Sokan bíztak abban, hogy a 24 éves katona fontos információkat mondhat arról, hogyan gondolkodnak a sztálinista rezsim uralma alatt élő átlagemberek. A rövid első mondat adott is némi közvetett információt. Rávilágít ugyanis arra, hogy a totalitáriánus állam agymosó propagandája ellenére milyen mélyen eljut a külvilág képe a rabságban élő emberekhez, továbbá arra, milyen erős hatással lehet rájuk.

Új stratégia

Egyre több elemző és szakértő véli úgy, hogy a nemzetközi közösségnek közvetlen kapcsolatba kellene lépnie az elnyomott észak-koreai társadalom tagjaival. Le kell bontani az információs vasfüggönyt, amely elszigeteli az országot a külvilágtól. Ez lehet a kiút abból a helyzetből, hogy a külvilág nem találja az eszközöket az egyre fenyegetőbb katonai hatalommá váló rezsim megbuktatásra.

A képlet ma úgy néz ki, hogy Phenjan egy háborúban biztosan súlyos károkat okozhatna közeli és távolabbi szomszédainak. A gazdasági-kereskedelmi embargó jórészt hatástalan, mert a feketepiacon megkerülik, illetve a diktátort és környezetét nem zavarja, ha az emberek éheznek. Dél-Korea tárgyalási kísérletei egyszerűen süket fülekre találtak.

Az észak-koreai emberek közvetlen elérése, ellátásuk információkkal - ez az egyetlen lehetőség a rendszer fellazítására. Sokakkal együtt ez a véleménye Sue Mi Terrynek, a washingtoni Center for Strategic and International Studies kutatóintézet Észak-Korea-szakértőjének. Szerinte kívülről még az USA sem képes megdönteni a rezsimet.

Gyerünk, csináljuk!

Az információs csapás vagy háború lehetőségét eddig alábecsülték a stratégák - ért egyet az előbbiekkel Sokeel Park, a Liberty in North Korea tagja. Ez a szervezet segít az észak-koreaiaknak elszökni az országból. A hivatalos politika képviselői megfeledkeznek arról, milyen óriási fölényben van az USA és a nemzetközi közösség a média, a popkultúra és a gazdaság terén - mondja az aktivista.

Elemzők szerint a stratégiaváltás első lépéseként értékelhető, hogy szeptemberben elindult a BBC koreai adása. Park úgy véli, ideje felidézni, milyen hatásos volt az információs blokád megtörése a kelet-európai szocialista rendszerek megrendítésében.

És azóta vannak új lehetőségek is. Ezekre példa a Facebook terve, hogy műholdas internetkapcsolatot kínáljon a fekete Afrikában érő országok lakóinak. Egyelőre azonban nagyon messze vagyunk ettől. Jelenleg a külföldi média termékei csempészek, vendégmunkások közvetítésével jutnak be az országba, egy dél-koreai szervezet ballonokkal juttat el popzenét és híreket tartalmazó médiatermékeket Észak-Koreába.

Ébresztő!

Ezek az erőfeszítések elszigeteltek. Fájóan hiányzik mögülük a szöuli és washingtoni anyagi támogatás. Nehezítik a propaganda-hadviselést Észak-Korea földrajzi adottságai is. Sok csempészt ölnek meg vagy rabolnak el. A pekingi hatóságok sem nézik jó szemmel, hogy más országok titkosszolgálatai akcióznak a kínai határ közelében.

A másik gond, hogy az emberek gondolkodásának átformálásától csak hosszú távon várható eredmény. Az agymosott generációk megnyerése már reménytelen. A fiatalokat kell megcélozni, akik úgy nőhetnek fel, hogy tudják: a nyomoron kívül minden hazugság, amit maguk körül látnak.

A legnagyobb kérdés, hogy Donald Trump amerikai elnöknek lenne-e türelme ehhez. Ő ugyanis záros határidőn belül el akarja törölni a föld színéről a sztálinista rezsim atomfegyver-arzenálját.

Kína bekeményített

Az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankcióknak részeként Kína nem importált vasércet, ólmot és szenet az országból októberben, és megszüntette a gázolaj, a benzin és a kukorica exportját - idézte az MTI a kínai vámszolgálat adatait. Ez az első eset 2015 júliusa óta, hogy Kína nem exportált benzint a szomszédos országba, míg a gázolaj esetében utoljára 2016 augusztusában volt ilyen kiesés.

A nyitókép forrása: AFP