Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A botokkal és alkalmai pajzsokkal felszerelt kijevi tüntetők azért tudták legyőzni a rájuk éles lőszerrel tüzelő rohamrendőröket, mert erősebb volt bennük a nemzeti összetartozás érzése, mint saját életük féltése. Ennek eredményeként az egyébként erősen megosztott ukrán társadalom egységesen lépett fel az erőszakossá vált hatalommal szemben - fejtegeti Soros György magyar származású üzletember a Guardianban megjelent cikkében.

Hogy ez az Európa-párti egység fennmarad-e, az attól függ, hogy az Európai Unió hogyan reagál a kialakult válságra. A helyzet nem könnyű: az EU maga is reménytelenül megosztott, az adósságválság szembeállította egymással az adós és a hitelező nemzeteket. Ez nyitotta meg az utat azelőtt, hogy Moszkva lekörözze Brüsszelt tavaly év végén abban a vitában, hogy melyik nagyhatalom segítheti ki a gazdasági válságból Ukrajnát.

Keveset drágán

Németország vezetésével az EU túl keveset ajánlott az ukránoknak, amiért túl sokat kért cserébe. Az a pénzügyi mentőcsomag, amint az Európa-párti tüntetők győzelme után az EU és az IMF össze akar állítani, kevés ahhoz képest, amire Ukrajnának szüksége van. Hogy mire van szükség, azt részben Kelet-Közép-Európa rendkívüli átalakulása mutatta meg a kilencvenes években. Ennek két fő eleme volt: a nyugati menedzsmentismeretek átadása és a világpiac elérhetővé tétele.

Mindkét segítséget azok a német és más uniós országokból származó vállalatok hozták el, amelyek integrálták a helyi termelőket saját világszintű értéktermelő láncukba. Ukrajna képzett munkaerejével és sokoldalú gazdaságával jó alapot kínál a hasonló fejlődéshez. Az üzleti környezet javításának alapfeltétele azonban a mindent átható korrupció és a törvények hatástalanságának visszaszorítása. Ez a két tényező tartja távol a külföldi és a befektetőket az országtól.

Marshall-segély

A közvetlen külföldi tőkebefektetések bátorítása mellett az EU-nak aktív szerepet kell játszania a pénzügyi feltételek javításában is. Az Európai Újjáépítési és Beruházási Banknak (EBRD) együtt kell finanszíroznia a helyi és külföldi befektetőkkel az ukrán vállalatokat. Ukrajnának egy új, a mai feltéteknek megfelelő Marshall-tervre van szüksége. Az kihúzta Nyugat-Európát a második világháború utáni gazdasági válságból. Ennek ugyanezt kellene kínálnia Ukrajnának.

Akkor az Egyesült Államok nyújtott segítséget Európa újjáépítéséhez, most Németországnak kell eljátszania ezt a szerepet - hangsúlyozza Soros emlékeztetve arra, hogy korábban is jelezte: a németeknek fel kellene vállalniuk vezető szerepüket az EU-ban. Az új Marshall-terv nem követheti el azt a hibát, mint elődje, amely ketté szakította Európát. Ukrajnának Európa mellett Oroszországra is szüksége van.

Soros György végül felszólítja Angela Merkel német kancellárt, hogy vegye kezébe az irányítást. Mindenekelőtt lépjen kapcsolatba Vlagyimir Putyin orosz államfővel, hogy Oroszország ne ellenfélként, hanem partnerként vegyen részt az ukrán "reneszánszban".