Az orosz rendőrség hamarosan olyan megfigyelőrendszerrel fog rendelkezni, amelynek segítségével nem csupán arcuk, hanem tetoválásuk, íriszük és hangjuk alapján is fel lehet ismerni az embereket - vette át az orosz nyelvű helyi sajtó hírét a Moscow Times. Moszkvában már január 1-jétől elindult egy arcfelismerő rendszer, amelynek ellenzői pereket indítottak a főváros döntése ellen, illetve azt ajánlják az embereknek, hogy fessék ki magukat.

A belügyminisztérium rendszere - amely tehát sokkal többet tud majd, mint az arcfelismerés - 2021 végén indulhat - derült ki sajtóértesülésekből. A rendőrségnél még egy olyan szoftvert is tesztelnek, amely testtartásukról, járásukról is felismerhetővé teszi az embereket. Természetesen a bűnüldözők hatékonyabb üldözésével magyarázzák a rendszer bevezetését, ami több milliárd rubelbe kerül.

Moszkva egyébként legalább 152,4 milliárd forintnak megfelelő összeget költött csak a rendszer hardverére. (Ebből majdnem kijönne az új budapesti népstadion költsége.) Ez több mint 170 ezer kamerát tartalmaz, amelyek közül 105 ezer van összekötve az arcfelismerő szoftverrel. Ezek a kamerák épületek bejáratánál vannak. Az orosz főváros metróhálózatában szeptembertől élesítik az arcfelismerő rendszert.