Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Victor Cha, a Georgetown University professzora, Észak-Korea szakértő, akit sokáig esélyesnek tartottak arra, hogy az USA új nagykövete legyen Dél-Koreában, nyíltan bírálta a washingtoni kormány Észak-Korea-politikáját - tudósított a CNBC. A kritikát erősíti, hogy a szakértő George W. Bush republikánus elnök tanácsadójaként is szolgált.

Cha katasztrofális hibának tartaná, ha az Egyesült Államok hadserege megelőző csapást mérne a sztálinista rezsimre. Miközben hírek szerint a Trump-adminisztráció ezt tartaná a legjobb megoldásnak, arra számítva, hogy ezzel tárgyalóasztalhoz kényszeríthetné a lator állam vezetőit, sokan súlyos kockázatot látnak ebben a próbálkozásban.

Fegyverbiznisz

Először is az északi rezsim brutális tűzerejű ágyúerdőt irányított Dél-Korea fővárosára, a több mint tízmillió lakosú Szöulra, amelyet szakértők szerint nem lehet egyetlen csapással elintézni. Következésképpen a rezsimnek lenne ideje egy válaszcsapásra. Emellett ha csak néhány rakétát el tud indítani például Japán felé, az önmagában súlyos következményekkel járna.

Cha mindemellett felhívja a figyelmet egy további nagyon-nagyon durva következményre is. Szerinte egy katonai támadásra válaszul Észak-Korea hatalmas fegyvereladásokba kezdene, jó pénzért ellátná a világ összes lator államat és félkatonai szervezetét olyan fegyverekkel, amelyekkel súlyos károkat okozhatnak az USA-nak.

A legjobb példa az úgynevezett piszkos bomba, amely egy hagyományos bomba nukleáris szennyező anyagokkal burkolva. Bár ez nem atombomba, de felrobbanása után nagy területet tehet lakhatatlanná és sokkal nehezebb nyomon követni, mint egy valódi atomrobbanófejet.

Hiába mondta

Úgy tűnik, a Fehér Házban süket fülekre talált a professzor mondanivalója. A napokban jelezték, hogy levették a dél-koreai nagyköveti posztra esélyes személyek listájáról. Ezt megelőzően sajtóértesülések szerint a kormány háttéremberei azt is tudakolták tőle, képes lenne-e segíteni az amerikai állampolgárok evakuálásában Dél-Koreából.

Cha elárulta azt is, hogy megosztotta aggodalmait a washingtoni vezetéssel. Úgy látta, hogy Donald Trump elnök környezetében egyesek hisznek abban, hogy a katonai csapás jobb belátásra kényszerítheti a diktatúrát. Hiába jelezte, hogy ezzel Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságának lerombolását és egy közepes amerikai város - mint a 300 ezres Pittsburgh - lakosságának életét kockáztatják.

Nem gondolhatják komolyan, hogy Kim Dzsongunt, akit joggal tekinthetünk őrült és kiszámíthatatlan despotának, racionális viselkedésre lehet kényszeríteni azzal, hogy ízelítőt nyújtanak neki az amerikai hadsereg csapásmérő képességéből.

A kép forrása: Shutterstock.