Csehországban március 14-e óta nem kötelező maszkot hordani a közlekedési eszközökön és zárt helyeket, beleértve ebbe - a magyarországi szabályozástól eltérően - az egészségügyi intézményeket is. Eközben március közepétől kezdve nekilendültek a fertőzések - írja a Radio Praha, aki Jan Konvalinka biokémikus-covidszakértőtőt kérdezte a lehetséges okokról, következményekről és teendőkről.

Konvalinka szerint Európa más országaihoz hasonlóan a cseheknél is a koronavírus, ezen belül az omikorn új változata, a BA.2 támad. Ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy ez a mutáns annyira eltér a korábbiaktól, hogy megérdemelne egy önálló görög ábécés nevet, ami a pi lehetne, de mivel ez tejedt el, maradjuk a BA.2-nél

Ez a változat most újrafertőzi a cseh lakosságot, mivel képes bizonyos fokig kijátszani a korábban kialakult immunitást a koronavírus ellen. Ez magyarázza az újra magasra, több ezresre ugró napi fertőzésszámokat. A BA.2-es változat becslések szerint a mostanában feljegyzett fertőzések negyedéért lehet felelős.

Ezért a szakértő infektológus barátai úgy vélik, hogy a maszkhordással kapcsolatos könnyítések valószínűleg túl koraiak, azt tükrözik, hogy a társadalom belefáradt a járványügyi intézkedések betartásába és a politikusok, akik a szabályokat hozzák, ehhez alkalmazkodnak.

A jó hír az, hogy a növekvő fertőzésszám nem jár a súlyos esetek szaporodásával, így vélhetően nem állunk szemben a korábbi járványhullámokhoz hasonlóan súlyos egészségügyi veszéllyel.