Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Obama kormány új, a pénzügyi szolgáltatókat célzó segélycsomagról döntött, amiben szerepel a rossz minőségű eszközök gyűjtőhelyének szánt úgynevezett rossz bank koncepciója is - értesült a tervekhez közel álló forrásból a CNBC, amely szerint már jövő hétfőn megérkezhet a hivatalos bejelentés.
A CNBC értesülése szerint az átdolgozott pakk kisebb lenne, mint az eredeti mentőcsomag, a TARP második 350 milliárd dolláros részlete, és alapvetően kormányzati garanciákra, valamint veszélyeztetett eszközökre nyújtott biztosítékokra épülne, vagyis az úgynevezett körbekerítés módszerével élne.

A CNBC által idézett forrás szerint ez a megoldás mindenkinek tetszhet, miután a döntéshozók rájöttek, hogy kell valamit kezdeniük a rossz bank koncepciójával. A tárgyalások fő témáját a beavatkozás költsége jelentette. Mindeközben úgy tűnik, egyre halványul a rossz bank koncepciójának és a pénzügyi szektort célzó további segítség kongresszusbeli támogatottsága.

A friss tervek szerint a kormány a könyv szerinti érték és a menekülési érték közötti áron venné meg a bankoktól a mérgező eszközöket. Ez a megoldás enyhítheti mind az adófizetők, mind a kongresszus azon aggodalmát, amely szerint a kormány túl drágán vásárol be. A bankoknál viszont az a számviteli probléma léphet fel, hogy e tranzakciók után veszteséget kell majd elkönyvelniük. Utóbbit akár egyes számviteli szabályok átmeneti felfüggesztésével rendezheti az Obama-adminisztráció. Szakértők szerint 1,5-2 ezer milliárd dollárra tehető e mérgező tételek összege.

A TARP keretében eddig az állam - a tőkejuttatás fejében - részesedéshez jutott az érintett bankokban. Az eredeti, a kongresszus által elkaszált Paulson-féle terv viszont elsődleges metódusként még a rossz eszközök kormányzati megvásárlását tartalmazta és úgy tűnik, hogy már az új tervben sem a tőkeinjekció lenne a fő eszköz.

Korábban a Citigroupot és a Bank of Americát szintén a körbekerítés módszerével segítették ki, vagyis a bankok kormányzati garanciákat és biztosítékokat kaptak a rossz eszközeikre, ám azok továbbra is ott maradtak a bankok mérlegeiben. A rossz bank felállításával viszont ezek a tételek kikerülnének a könyvekből. Mindkét megoldás lényege az, hogy a új hitelek nyújtására ösztönözzék a bankokat.