Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elég nagy érdeklődés mellett folynak a világon állampolgári alapjövedelemmel kapcsolatos kísérletek Finnországtól Svájcig. Lényegük, hogy az embereknek állampolgárságuk alapján, alanyi jogon járó jövedelmet kellene biztosítani, így kerülve el, hogy nincstelenné vagy közmunkától függő, modern jobbággyá váljanak. A Resolution Foundation brit kutatóintézet most új javaslattal állt elő - derül ki a Business Insider cikkéből.

Azt kezdeményezik, hogy minden egyes brit állampolgár kapjon tízezer fontot (3,56 millió forint) a 25. születésnapján. Az indoklás szerint a generációs szakadék iszonyú nagyra nyílt az elmúlt évtizedekben: miközben a fiatalabbak még lakáshoz sem tudnak jutni, a szüleik és nagyszüleik viszonylag tisztességes vagyon halmoztak fel.

A forrás

Az elképzelés szerint az állampolgári örökségnek (citizen's inheritance - CI) nevezett összeget az örökösödési szabályok megváltoztatásából teremtenék elő. Nagy-Britanniában jelenleg egymillió font (356 millió forint) felett 40 százalékos adót kell fizetnie annak, akire felmenői legalább ekkora értékű javakat hagynak. A Resolution Foundation szerint ehelyett félmillió font alatt 20 százalékos, ennél magasabb örökségnél 30 százalékos adót kellene kivetni.

A kutatóintézet munkatársai úgy vélik, hogy az örökölt javak a jövőben a jelenleginél is nagyobb szerepet fognak játszani az emberek életében. Magyarán akik semmit sem örökölnek a szüleiktől vagy rokonaiktól, a jelenleginél is rosszabb pénzügyi helyzetbe kerülnek azokhoz képest, akiknek jut örökség. Számításaik szerint a 25-29 éves britek a jelenleginél legalább kétszer nagyobb vagyonnal rendelkezhetnének, ha a tízezer fontos CI megszabadítaná őket kezdeti hátrányaiktól.

Megkötések

Bár bizonyára sokan lelkesen zsebre tennének 25 évesen több mint 3,5 millió forintot, a kutatóintézet javaslatának az is része, hogy korlátoznák a pénz elköltésének lehetőségét. Így akarják elkerülni, hogy a jogosultak nem kis része némi ivászatra és egyéb káros szenvedélyekre egyszerűen elverje a pénzt.

A Resolution Foundation négy felhasználási lehetőséget jelöl meg:

  • oktatási és képzési költségek finanszírozása, beleértve ebbe a tandíjadósság törlesztését,
  • hozzájárulás lakásvásárlási vagy -bérlési költségekhez,
  • nyugdíj-megtakarítási befektetés,
  • hozzájárulás start-up vállalat alapításának költségéhez, amennyiben a cég támogatást kap egy ismert vállalkozásfejlesztési programból is.

A Business Insider emlékeztet arra, hogy Finnországban a lelkes kezdés után úgy döntöttek, nem bővítik az állampolgári alapjövedelemmel kapcsolatos kísérletet, miután az év végén lejár a kétéves projekt. Ugyanakkor az ilyen típusú jövedelem bevezetését olyan világsztár dúsgazdagok is támogatják, mint Elon Must Tesla-alapító vagy Mark Zuckerberg, a Facebook atyja.

A fotó forrása: Shutterstock