Az Ural hegységtől délre fekvő Orenburg megye hatóságai pénteken még 17, a mérgezésben elhunyt emberről számoltak be. A hamisított szeszesital fogyasztásától több mint negyvenen szenvedtek mérgezést. Sokan közülük kómába kerültek és meghaltak.

Gyenyisz Paszler regionális kormányzó lakossági felhívásban átmenetileg óva intette az embereket az alkoholvásárlástól Orenburg megyében. Mint mondta, nagyszabású ellenőrzést indítottak a megye szeszes italokat árusító boltjaiban, hogy eltávolítsák a veszélyes italokat a kínálatból. „Az eredmények véglegesítéséig életveszélyes lehet alkoholt fogyasztani” – hangsúlyozta a kormányzó a portál szemléje szerint.

Az alkoholmérgezés ügyében felállított operatív törzs ülésén Tatyjana Szavina, a régió egészségügyi minisztere pénteken kijelentette, hogy az áldozatok vérében tiszta metanolt találtak. Egyes esetekben a mérgező anyag koncentrációja az áldozatok szervezetében 3-5-szörösen meghaladta a halálos adagot.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az alkoholmérgezéssel kapcsolatban eddig összesen tíz gyanúsítottat vett őrizetbe. A hatóság Orszk városában megtalálta a raktárt, amelyből a hamisított alkoholt forgalmazták, ahol 1279 darab félliteres, zárjegy nélküli, különböző módon felcímkézett, üveg- és műanyagpalackokba töltött, alkohol tartalmú terméket foglalt le. Ugyanebben a városban megtalálták a hamisított terméket gyártó és palackozó műhelyt is, benne háromezer üres műanyagpalackkal.