A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz ezer köbméterenként 1197 dollárba, azaz megawattóraként 100 euróba került eddigi napi maximumán.

Szeptemberben a legközelebbi határidős jegyzésekben még 759 dollár volt az átlagár.

Január óta ötszörösére nőttek a földgázárak a holland TTF-n, ezen belül is szeptemberben drasztikus volt az emelkedés, gyakorlatilag megduplázódott az ár. A földgáz árának emelkedése felfelé hajtja az elektromos energia árát a fűtési szezon közeledtével, miközben Európában a gáztározók töltöttségének szintje az átlagosnál is alacsonyabb.

Európa, miközben nem érkezik elengedő földgáz sem vezetéken keresztül (köszönhetően az oroszoknak, a szerk.), sem cseppfolyósított formában (LNG), kénytelen árversenybe bocsátkozni az elsőrangú ázsiai piacokkal a cseppfolyósított gázért.

Az S&P Global Platts amerikai pénzügyi vállalat által szolgáltatott adatok szerint Ázsiában a cseppfolyósított földgáz japán és koreai referenciaértéke (JKM) csütörtök este további 39 dollárral 1100 dollárra nőtt ezer köbméterenként. Az európai kereskedés pénteki nyitásakor ez automatikusan újabb történelmi csúcsokra tolta fel a gázárakat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!