Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülését követő szokásos sajtótájékoztatón az újságírók megkérdezték Mario Draghit, a bank elnökét, mi a véleménye Donald Trump vámszigorításairól - tudósított a Guardian. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva 25 százalékos büntetőtarifát akar kivetnini az acél és 10 százalékost az alumínium bevitelére az Egyesült Államokba.

Draghi először tudományos közgazdasági fejtegetésbe kezdett arról, hogy a kereskedelmi intézkedések, amelyekről szó van nem túlságosan nagyok - az USA gazdaságának néhány százalékát érintik. Azonban nem ez a probléma - tette hozzá a jegybankelnök.

Bármilyen meggyőződést valljon is valaki a kereskedelemmel kapcsolatban - célzott arra, hogy Trump láthatóan nem idegenkedik a protekcionizmustól -, személy szerint ő meg van győződve arról, hogy ezeket nézeteltéréseket sokoldalú egyeztetésekkel kell tisztázni. Az egyoldalú döntések ezen a téren veszélyesek.

Burkolt célzás

Draghi ezzel összefüggésben kifejezte aggodalmát a nemzetközi kapcsolatok állapotával kapcsolatban. Ha valaki büntetővámokat vezet be a szövetségeseivel szemben, akkor vajon kit tekint az ellenségeinek? - tette fel a kérdést, amelyre természetesen nem várt választ.

A sajtókonferencia későbbi szakaszában a résztvevők szerint újabb, ezúttal burkolt célzást tett arra, hogy Trump rossz gazdaságpolitikát folytat. Arról beszélt, hogy a pénzügyi szabályozás lazítása - az USA elnökének egyik további célja - kárt okozhat a világgazdaságnak.

Dragi két kockázatot lát a gazdaság szempontjából: a protekcionizmust és pénzügyi deregulációt - foglalta össze a bankelnök véleményét Lisa Neinhaus, a Die Zeit munkatára Ttwitter-üzenetében, hozzátéve: kíváncsi milyen választ kap erre Draghi Trumptól.

Az euró volt, van és lesz

A bankelnök az előbbieken túl tett egy további megjegyzést is a politikusoknak címezve. Úgy véli, nem tesznek eleget azért, hogy ellensúlyozzák az egyenlőtlenségeket.

Ha van egy olyan területe az elmúlt időszak politikai fejleményeinek a világ minden táján, amelyen a politikusok rossz teljesítményt nyújtottak, a gazdaságpolitikájuk mellékhatásainak kezelése. Ami hasznos volt a gazdasági növekedés élénkítése szempontjából, az káros lehetett a méltányosság nézőpontjából - célzott arra, hogy a növekedés gyümölcsei nagyon egyenlőtlenül oszlanak el. Szerinte ez az a mellékhatás, amelyet nem jól kezelték a politikusok.

Végül nagyon tömören válaszolt arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy hazájában, Olaszországban a hét végi parlamenti választásokon előretörtek az euroszkeptikus pártok? Az euró használata visszafordíthatatlan - mondta arra utalva, hogy arra az országa, amely kilépne az eurózónából irdatlan nagy gazdasági válság, majd vergődés várna.

A fotó forrása: Reuters.