A részvények meredek esése és egyes valuták összeomlásszerű vesztesége miatt arra számítanak a piaci szakértők, hogy hétfőtől a központi bankok koordinált beavatkozás-sorozatuk újabb intézkedéseit hajtják majd végre - írja a Reuters. Meghatározó lesz a piaci mozgások szempontjából, hogy számos cég teszi majd közzé adatát negyedéves teljesítményéről.

Általános várakozás szerint a Federal Reserve a jövő héten héten erőteljes kamatmérséklést hajt végre, mivel eddig nem sikerült megfékezni az Egyesült Államokból kiinduló és Európát, Ázsiát, valamint Latin-Amerikát egyaránt érintő pénzügyi válságot.

Csütörtökön teszik majd közzé a harmadik negyedévi előzetes amerikai GDP-adatot, amely várhatóan 0,5 százalékos visszaesést jelez, vagyis erőteljes recesszióra utal, szemben a megelőző negyedév 2,8 százalékos növekedésével. Globális méretű recesszió bontakozik ki - véli a JPMorgan közgazdásza. Bruce Kasman szerint azonban "még korai a visszaesés pontos méretét latolgatni, mivel a kilátások nagyban függnek attól, mennyire lesznek hatékonyak a pénzügyi válság megfékezését célzó intézkedések."

A FED 50 bázispontos kamatmérséklését jósolta vasárnap a Reuters által megkérdezett szakértők 74 százaléka, 26 százalék pedid 75 bázispontos kamatvágást valószínűsített.

A Wall Street Journal szerint az amerikai pénzügyminisztérium további mentőlépéseket is fontolgat a pénzügyi rendszer stabilizálásáért. A 700 milliárd dolláros csomag mellett az állam a legnagyobb amerikai biztosítótársaságokban is részesedést vásárolna - a lap értesülése szerint. A közvetlen állami tulajdonszerzést a nemrégiben bejelentett 250 milliárd dolláros banki mentőcsomagból finanszíroznák, melyből a pénzügyminisztérium már 125 milliárdot kiosztott 9 hitelintézetnek.