Jelentésében a testület többek között aggodalmát fejezte ki az országos igazságszolgáltatási tanács feletti túlzott politikai befolyás, valamint amiatt, hogy az igazságügyi reform értelmében július elején kényszernyugdíjaznák a legfelsőbb bíróság minden harmadik jelenlegi tagját.

A GRECO szerint Lengyelország nem tesz eleget az Európa Tanács korrupcióellenes normáinak, minthogy az elfogadott és tervezett reformok súlyos aggályokat vetnek fel a bírói függetlenséggel és a jogállamisági elvekkel kapcsolatban.

"Ténylegesen független igazságszolgáltatás nélkül nem lehetséges hatékonyan felvenni a harcot a korrupcióval. Felszólítom a lengyel hatóságokat, hogy mihamarabb hajtsák végre a GRECO ajánlásait. Ez Lengyelországnak, a lengyel állampolgároknak, illetve Európa egészének is érdeke" - mondta Marin Mrcela, a csoport elnöke.

Az utóbbi időben számos bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság alapelveinek.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt decemberben megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig nem alkalmazott eljárás előkészítését Lengyelországgal szemben.

Képünk forrása: Shutterstock