Úgy tűnik, éleződik a belpolitikai konfliktus az Egyesült Királyságban a brexit körül - derült ki a Bloomberg összefoglalójából. Az ellenzéki Munkáspárt támadásba lendült: olyan változtatást akarnak bevetetni a szigetország kilépéséről szóló törvénybe, amely megakadályozná, hogy az ország válási megállapodás nélkül szakadjon ki az EU-ból. Az utóbbinak durva gazdasági következményei lennének.

Ha a parlament elutasítaná a kormány és az EU között létrejött megállapodást, az nem járhat azzal, hogy a miniszterelnök és a kemény brexitpárti toryk a szakadékba vezessék az országot, ami az egyezmény nélkül kiválással bekövetkezne - derült ki Keir Starmer, a Munkáspárt szóvivőjének szavaiból. Pártja szerint ez a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne.

Agresszív fellépés

Hogy senkinek legyen kétsége arról, mi az ellenzék legnagyobb politikai erejének szándéka, a módosítási javaslat célja az lesz, hogy ha a parlament leszavazza kormány brexitmegállapodását - ez voksolás várhatóan októberben lesz -, akkor a parlament kivegye az irányítást a végrehajtó hatalom kezéből.

Ennek hátterében az a megfontolás lehet, hogy a puha brexit pártján álló ellenzéki és kormánypárti képviselők jelenleg többségben vannak a törvényhozásban, mint a kőkemény brexitet támogató toryk.

Értelmes szavazást!

Beszállt a csatába Tony Blair, a Munkáspárt korábbi miniszterelnöke, aki azzal vádolja Theresa May miniszterelnök konzervatív kormányát, hogy handabandázik az ország előtt álló dilemmákról és vetít a társadalomnak, amikor arról beszél, hogy a független Nagy-Britannia a világ legjobb helye lesz. Mindezzel csak az a célja, hogy elkerülje a bukást.

Blair úgy véli, hogy el kell téríteni az országot arról az útról, amelyre ez a stratégia viszi. Ezért szerinte szükség van egy értelmes (második) szavazásra a brexitről, amelyet akkor ejthetnek meg, ha a társadalom pontosan tisztában van vele, milyen út előtt áll, ha az EU-ban maradást választja, vagy megerősíti kilépési szándékát. Ezt a voksolást idén október és a 2019. márciusi kilépés közti időszakban kellene megtartani.

Írásba kell adni!

May a legnagyobb pofont a hét végén akkor kapta, amikor a Munkáspárt bejelentette: jogi formába akarja önteni a miniszterelnöknek azt a szóbeli kötelezettségvállalását, miszerint a brexit után semmiképpen sem válik valódi határrá a jelenleg jelképes ír-északi-ír határ. Starmer szóvivő világossá tette: jogi garanciát akarnak adatni a parlamenttel arra, hogy nem kerülnek sorompók és megfigyelőkamerák a határra. E javaslat elfogadtatásához is többpárti összefogást akarnak összehozni a kormány ellen.

A párt részben azért karolta fel azt az álláspontot, miszerint az Egyesült Királyságnak bent kellene maradnia az EU-s vámunióban, mert úgy látja, hogy a puha ír-észak-ír határt nem lehet más módon fenntartani. Más szóval, ha ezt az ígéretet törvényi erőre emelik, akkor gyakorlatilag rákényszeríthetik a kormány arra, hogy a puha brexitnek megfelelő válási megállapodást kössön az EU-val.

Jaj, de kínos lesz!

May pillanatnyilag elutasítja a vámuniót, mert az azzal járna, hogy a szigetország nem köthetne az EU-tól függetlenül kereskedelmi szerződéseket harmadik országokkal, ráadásul érvényben maradna az Európai Bíróság joghatósága a vámügyekben. Ez a lehetőség elfogadhatatlan a kemény brexit híveinek.

Az elmúlt időszakban legfőbb szószólójukká vált Jacob Rees-Mogg konzervatív parlamenti képviselő csütörtökön óhajt jelentős beszédet tartani, mert a dolgok jelenlegi állása szerint éppen egy évre rá, 2019. március 29-én léphet ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból. Beszédének a sajtóhoz eljuttatott részletei szerint Nagy-Britannia egyik rémes kudarcához fogja hasonlítani, ha az ország a brexit után is állandó kapcsolatban marad az EU-val.

A szigetország 1956 őszén megpróbálta visszaszerezni ellenőrzését a szuezi csatorna felett, amelyet néhány hónappal korábban az akkori egyiptomi vezetés államosított. A Franciaországgal együtt hadba vonult Nagy-Britanniát azonban a hidegháború két szuperhatalma, az USA és a Szovjetunió rövid úton elhajtotta színről. Rees-Mogg szerint éppen ekkora blamázs vár az országra - a nemzeti önérzet megtiprásával párosítva -, ha puha lesz a brexit.

A fotó forrása: Pixabay