Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország továbbra is használhatja a szenet, de korlátoznia kell annak szerepét az úgynevezett energiamixben- mondta Krzysztof Tchórzewswki energiaügyi miniszter a Business Insider lengyel kiadásának tudósítása szerint. A kormány 2050-ig 50 százalékra akarja leszorítani a szén súlyát a jelenlegi 80 százalékról.

A szakminiszter szerint az Európai Bizottság nem várja el, hogy az ország 2035-ig lemondjon a fekete energiahordozóról. Az EB energetikai-klimatizációs feladatként kezeli a kérdést és azt várja, hogy az állam támogassa a bányászat fokozatos visszaszorulását, ami a korábbi támogatáson túl ötmilliárd zlotys kiadást jelent 2019-2023 között. Emellett fel kell állítani egy különleges alapot a a bányászat után hátramarad területek revitalizálására. A soron következő megbeszélés ez ügyben a bizottság képviselőivel októberben lesz.

Lengyelország célja, hogy elfogadtassa a bizottsággal az energetikában a szén további használatának lehetőségét.Tchórzewski elmondta, hogy az árampiac támogatásának költségeit mindenki viselni fogja 2021-től. Becslése szerint ez sok millió háztartásnak havi 2,5 zlotyba (200 forint) fog kerülni.

(A nyitókép forrása: Reuters)