A reaktort építő Siemens-Areva német-francia konzorcium 2019 májusa helyett 2019 szeptemberében tudja üzembe helyezni az új reaktort, mert a tervezettnél hosszabb időt vesznek igénybe a tesztek.

Az Areva azt tervezi, hogy jövő év januárjában tölti fel üzemanyaggal a reaktort, majd májusban rákapcsolja az áramhálózatra, és szeptemberben helyezi üzembe.

Az Olkiluoto szigeten - Finnország délnyugati csücskében, a Balti-tengerhez tartozó Botteni-öböl partján - fekvő atomerőműben két forralóvizes reaktor működik, a 710 megawatt teljesítményű 1978 szeptembere, a 880 megawatt teljesítményű 1980 februárja óta.

Az 1600 megawatt kapacitású harmadik reaktorblokk építését 2005-ben kezdték meg, eredetileg 2010-re tervezték az üzembe helyezését. A kivitelezés költség- és időtúllépései miatt a felek - a TVO és a Siemens-Areva konzorcium - kölcsönösen egymást hibáztatják. A párizsi nemzetközi döntőbíróság márciusban 450 millió euró kártérítést szabott ki az Arevára.

Finnországban két atomerőmű működik, két-két reaktorral. Tavaly a megtermelt elektromos energia 33,18 százaléka származott az atomerőművekből.

A tervek szerint pontosan olyan reaktorokat épít be a Roszatom, amelyek azoknak az 1200 megawatt teljesítményű blokkoknak a másai, mint amilyeneket Paks 2, illetve Fehéroroszország is kap.

A fotó forrása: Martti Kainulainen/Lehtikuva/AFP