Csengcsou, aHenan tartomány fővárosa. Noha egy 7,2 millió lakosú kínai metropolisz, mégis riadalmat keltett, hogy 167 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a héten. Az előző hétnapban 97 megbetegedést rögzítettek, vagyis felszálló pályán lehet a helyi járvány. A világ bármely más pontján már ebből nem lenne sem lezárás, sem komolyabb járványügyi szigorítás, nem úgy Kínában: Peking nem mond le a szigorú elzárásokra épülő járványkezlésről, tehát ha valahol nő a fertőzések száma, előbb-utóbb teljes negyedeket zárnak le.

Mindez már odavezetett, hogy az idei évre tervezett 5,5 százalékos kínai GDP-növekedés biztosan nem lesz meg, a jelenlegi jóslatok 2-4 százalék közé teszik a lehetséges éves bővülést. Mindez köszönhető az ipari termelés leállásának, és ebből kifolyólag az export csökkenésének, valamint a fogyasztás visszaesésének, mivel a bezárt lakosság egyáltalán nem vásárol. Ennek globális hatásai az olajáraknál is látszódnak: a kínai kereslet visszaesése miatt még az OPEC kitermelés-korlátozása mellett is estek az árak.

Megindult a kínai belső pánik

A tajvani székhelyű Apple-beszállító Foxconn jelenleg mintegy 200 000 dolgozót foglalkoztat csengcsoui komplexumában, és nem hozta nyilvánosságra a fertőzött dolgozók számát, de vasárnap közölte, hogy nem fogja megakadályozni a dolgozók távozását. Ennek hatására szombaton késő este a Csengcsou közelében lévő városok, köztük Jucsou, Csangge és Csinjang arra szólították fel a Foxconn dolgozóit, hogy hazautazás előtt előzetesen jelentkezzenek a helyi hatóságoknál.

A hazatérő dolgozóknak ellenőrzőpontról ellenőrzőpontra kell utazniuk külön erre a célra biztosított járművekkel, és érkezéskor karanténba kell helyezni őket - közölték Csengcsouban Foxconn dolgozóinak címzett külön levelekben a Reuters szerint.

Félnek az újabb lezárásoktól a városok

Kína rendkívül szigorú nulla fertőzöttes Covid-politikája értelmében a városok kötelesek gyorsan cselekedni a járványkitörések megfékezése érdekében, és az intézkedések akár teljes körű lezárásokat is magukban foglalhatnak. Október 19-én a Foxconn betiltotta az étkezdék használatát, és arra kötelezte a dolgozókat, hogy a kollégiumokban és munkásszállókon egyenek.

„A kormány beleegyezett abba, hogy a dolgozók kényelmének és elégedettségének javítása érdekében ismét étkezési lehetőséget biztosítunk” – közölte a Foxconn a Reutersnek vasárnap küldött e-mailben küldött válaszában a kérdésekre. De azt is jelezték, hogy a más városokba hazautazni vágyóknak egy tételes listát állítottak össze a kötelezettségekről.

A kínai Covid-politikából eredő zavarok a kereskedelemben és az iparban az elmúlt hetekben fokozódtak, ahogy az esetek megszaporodtak. A Shanghai Disneyland szombaton közölte, hogy csökkentett kapacitással fog működni. Szerdán az Universal Beijing Resort felfüggesztette működését, miután egy fertőzött személy látogatása után.