Nyolcvan cég pályázata nyert vissza nem térítendő támogatást az Európai Bizottság brexitkárenyhítő forrásának keretéből – idézi a 24.hu a kormányzati pályázati portálon megjelent adatokat. Magyarország 22 milliárd forintos keretet kapott Brüsszeltől az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt.

A pénz nem szabad felhasználású, hanem meghatározott fejlesztést, tevékenységet kell belőle végrehajtani. A keretből a második legtöbb támogatást a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vállalkozó érdekeltségében álló Kall Ingredients Kft. kapta, ami a Szolnok mellett található tiszapüspöki izocukorgyárat működteti. A társaság a brexit miatt elszenvedett kára ellentételezéseként 1 036 415 849 forintot kap, ami megközelíti a gyár 2020-ban elért nyereségének összegét. A több mint egymilliárd forintot technológiai fejlesztésre nyerték.

Szintén technológiai fejlesztésre nyert el a brexit-kárpótlás alapjából 308 millió forintot a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft., ami a cég 2020-ban elért profitjának a tizenhétszerese. Nemcsak Matolcsy Ádám, de a barátjaként ismert Száraz István cége is befutó volt a brexitkárpótlási program pályázatán. Az üzletember 2020-ban vásárolta meg a Culinaris Kft.-t. A prémium kategóriás gasztrokülönlegességeket árusító delikátlánc a jelek szerint szintén megszenvedte az Egyesült Királyság kilépését az unióból. Ennek ellentételezésére 375 millió forintot nyert el, amiből webshop-kiszolgálóközpontot és hidegkonyha kialakítását fogja elvégezni a pályázat szerint.