Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vádhatóság 60 napra felügyelet alá helyezte a szociáldemokrata politikust. Pontának ez idő alatt egy megszabott menetrend szerint rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, csak előzetes ügyészi vagy bírói engedéllyel hagyhatja el az országot, nem veheti fel a kapcsolatot az ügy többi szereplőjével, és nem viselhet fegyvert. A DNA döntése ellen a bíróságon fellebbezhet.

A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja: az ügy Tony Blair volt brit miniszterelnök 2012 márciusában tartott bukaresti előadásával függ össze. A konferenciát az akkor még ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik alapítványa szervezte. A rangos szónok tiszteletdíjára és a konferencia megszervezésére fordított pénz állítólag a PSD egyik politikusától származott, aki a gyanú szerint így "vásárolt" magának Victor Ponta akkori pártelnöknél befutó helyet a 2012-es parlamenti választásokon.

A DNA közleménye nem nevesíti a brit politikust, viszont részletesen leírja, miként használta Ponta politikai befolyását "jogosulatlan előnyszerzésre", hogy a választási évben egy nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva politikai tőkére tegyen szert. A DNA szerint Ponta egy Prahova megyei választókerületben ígért befutó parlamenti helyet egy meg nem nevezett üzletembernek az illegális pártfinanszírozásért, aki cégein keresztül 220 ezer eurót játszott át a konferenciát szervező alapítványnak.

A Digi 24 szerint Sebastian Ghita médiamágnást, Prahova megyei képviselőt gyanúsítja a DNA azzal, hogy így vásárolta meg parlamenti mandátumát.

A volt miniszterelnök több mint egy órát tartózkodott a DNA ploiesti-i épületében, de távozáskor nem volt hajlandó nyilatkozni újabb ügyéről, mondván, hogy az ügyész azt is megtiltotta neki.

Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állította bíróság elé a DNA az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben. A per érdemi tárgyalása márciusban kezdődött.

Ponta - a 2014-es elnökválasztás után bekövetkezett visszaesés után - ma ismét az ország legnépszerűbb politikusának számít. A volt pártelnöknek a jelek szerint hűvös a viszonya a PSD mostani vezetésével. Ponta nyíltan nehezményezi, hogy nem vonták be a párt választási programjának kidolgozásába és azt lebegteti, hogy "átigazol" a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő nacionalista pártjába.