Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség szerint Lengyelország és Oroszország feloszthatnák Ukrajnát, ahogy azt az európai államok a "régi szép időkben" tették meggyengült szomszédaikkal. Az ország nyugati részén levő Zbrucs folyó mentén választhatnák szét Ukrajnát - adta tovább a hírt a lengyel onet.pl internetese portál.

Az orosz hírügynökség a lengyel politikusok azon kijelentéseire bazírozik, amelyek a lengyelek történelmi nosztalgiáját hangsúlyozzák a korábban elvesztett területek iránt. A lengyel-orosz szövetség leple alatt Oroszország nem csupán Ukrajna nagy részét kaparinthatná meg, hanem Lengyelországot is eltávolítaná az EU-tól.

Ne csinálják!

Pawel Kowal történész, a kelet-európai ügyek szakértője, a 2015 novembere előtti kormány külügyi államtitkára szerint az ország ellenségei minden olyan lengyel cselekedetet kihasználhatnak, amely inkább a történelmi sérelmeken alapul, mint a mai reálpolitikán.

A RIA Novosztyi emlékeztet rá, hogy a lengyel nosztalgia a ma Ukrajnához, Fehéroroszországhoz, Litvániához tartozó területek iránt mindig aggasztotta az ország szomszédait. Ugyan a hivatalos fórumokon a lengyelek többször is azt hangsúlyozták, hogy nincsenek területi követeléseik, a gyakorlatban tagadhatatlan, hogy sok lengyel szomorúsággal tekint az elvesztett területekre.

Rossz mondatok

Az orosz hírügynökség példaként említi, hogy 2009-ben a lwowi tanács a lengyelekhez fordult azt követelve, hogy hagyják abba a "keleti határvidék" meghatározás használatát a hivatalos lengyel dokumentumokban az ukrán földekkel kapcsolatban. Tavaly Kijev és Vilnius hivatalosan tiltakoztak az új lengyel útlevél vázlata ellen, amely a vilniusi Szent Kaput és a lvovi temetőt is ábrázolta.

Kowal szerint mindez olyan manipuláció, amely aláássa Lengyelország politikáját. Veszélyes, hogy a közéleti vitákban sokan nem is veszik észre, hogy Európa határainak stabilitása a keleti határokkal van összefüggésben. Oroszország minden ilyen jelet kihasznál, mint ezt a hírügynökségi példa is mutatja, amellyel éket verhet Lengyelország és Európa nyugati fele közé.

Képünk forrása: pixabay.com