Pavel Fuksz orosz mágnás szép csendben bevásárolta magát Ukrajna egyik legnagyobb energiaipari cégébe, a Devonba - idézte az Ukrainszka Pravda értesülését a lengyel gazeta.pl hírportál. Az utóbbi cég legnagyobb kisebbségi tulajdonosa Lengyelország vezető energiaszolgáltató cége, a PGNiG, így az lehet az ügy látszata, mint ha az oroszok és a lengyelek együtt bányásznak gázt Ukrajnában.

A jól értesültnek számító ukrán lap Moszkva sohasem alszik címmel számolt be az orosz tulajdonszerzésről. A Devon becslések szerint 15 milliárd köbméter gázt és 1,7 millió tonna nyersolajat tartalmazó szénhidrogénmezők felett rendelkezik. A PGNiG 2000 óta érdekelt a vállalakozásban, jelenleg 36,4 százalékos tulajdonrésze van.

Zűrös viszonyok

Az ukrán portál szerint Viktor Janukovics államfő 2014. eleji bukása után olyan részvényesek kerültek a Devon élére, akik Fuksszal álltak kapcsolatban. A milliárdost az orosz hatalom elismeri, az orosz belügyminisztérium ki is tüntette a szaktárcával való együttműködéséért. A PGNiG-nél azt állítják, fogalmuk sincs arról, hogy Fuksz a Devon részvényese lenne. Maga a Devon is tagadta az ukrán Pravdának, hogy az orosz milliárdos a cég tulajdonosa lenne.

A lengyel cég egyébként azért fektetett be az ukrán energiavállalatba, mert az orosz gázfüggőség lazításának jegyében évente 200 millió köbméter gázt akart importálni Lengyelországba. Ezzel gondok vannak, miután a PGNiG több mint egy évtizede hiába próbálja tisztázni a Devon kitermelési koncessziós jogait. az egymást követő ukrán kormányokkal.