Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este Londonban közölte, hogy a leminősítési vizsgálat a "Caa1" szintű szuverén görög adósbesorolásra vonatkozik; a lépés a rövid futamidejű görög államadósság "Not Prime (NP)" osztályzatát nem érinti.

A "Caa1" - más hitelminősítők módszertanában "CCC plusz"-nak megfelelő - besorolás hét fokozatnyival marad el a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélétől, és rendkívüli kockázatokra figyelmezteti az ilyen osztályzattal ellátott adósságpiaci termékek befektetőit.

A Moody's a leminősítési felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozta azt a véleményét, hogy Görögország és a hivatalos euróövezeti hitelezőket képviselő Európai Bizottság és az eurójegybank (ECB) tárgyalásai olyan eredménnyel is zárulhatnak, amely negatívan befolyásolhatja Görögország képességét finanszírozási és likviditási igényeinek kielégítésére, és kedvezőtlen hatást gyakorolhat a csődkockázatra is.

Nagy bizonytalanság

Az új görög kormány egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy érdemi módosításokat kíván a jelenlegi hivatalos hiteltámogatási program feltételrendszerében. Jelentős azonban a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az erről folyó tárgyalások milyen eredményre vezethetnek, sőt azzal kapcsolatban is, hogy a felek egyáltalán elérhetnek-e egy olyan megállapodást, amely biztosíthatja Görögország finanszírozhatóságát - áll a Moody's londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a görög kormány folyamatosan hangoztatja, hogy politikai felhatalmazást kapott a megszorító intézkedések felszámolására, az elsődleges államháztartási egyenlegtöbbletre meghatározott célok csökkentésére, és arra, hogy az adósságállomány csökkentéséről kezdjen tárgyalásokat a hivatalos hitelezőkkel.

A Moody's londoni elemzői szerint azonban az euróövezeti kormányok valószínűleg ellenállnak e görög igényeknek, egyebek mellett abból a meggondolásból, hogy ha belemennek a görög adósságteher további enyhítésébe, az alááshatja az adósságkonszolidációs erőfeszítéseket más euróövezeti gazdaságokban.

Igen nehézzé válhat a finanszírozás

Ha viszont a görög kormány a következő néhány hétben nem tud egyezségre jutni a hivatalos hitelezőkkel, az meredeken megnövelné a magánszektor adósságtörlesztési csődjének valószínűségét, és a hivatalos hitelprogram nyújtotta biztosítékok nélkül Görögország számára igen nehézzé válhat már a rövid távú finanszírozási igények kielégítése is, tekintettel a nagyon alacsony likviditási tartalékokra - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy Görögországnak az idén 16 milliárd euró körüli hosszú futamidejű adóssághányadot kell törlesztenie, emellett gondoskodnia kell 14,6 milliárd eurónyi kincstárjegyállomány megújításáról, és további mintegy 4 milliárd euróra lesz szüksége a hivatalos és a magánszektorbeli hitelezőknek járó kamattörlesztésekre.

Más is lépett már

Rövid időn belül ez már a sokadik negatív hitelminősítői lépés Görögországgal szemben. Január végén a Standard & Poor's is negatív felülvizsgálat alá vette - pénteken pedig már "B"-ről "B mínuszra" is rontotta, ugyancsak negatív kilátással - a görög államadós-osztályzatokat, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a radikális baloldali Sziriza párt vezette új görög kormány költségvetési és gazdaságpolitikájának egyes elemei nem egyeztethetők össze az előző kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodásokkal.

Nem sokkal korábban a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Görögország államadós-osztályzatának kilátását. Indoklásukban a Fitch londoni elemzői közölték, hogy várakozásuk szerint a belpolitikai bizonytalansággal jellemzett időszakban hónapokat csúszhat a hivatalos hitelezőktől várt további finanszírozások folyósítása, és Görögország újbóli tőkepiaci hozzáférése is.

Egyes londoni elemzőházak szerint a görög kormány és a hivatalos hitelezők közötti esetleges konfliktus növelheti annak a kockázatát, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből. Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét. Hangsúlyozták, hogy ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel "baleset", semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.