Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A LafargeHolcim multinacionális cementgyártó vállalat helyi társasága támadta meg a törvényt, miután a kormány 2013-ban a gazdasági válságra hivatkozva megakadályozott a cégnél egy csoportos leépítést.

A bíróság szerint ez a törvény az Európai Unióban működő cégek szabad vállalkozásra vonatkozó jogát csorbítja. A bíróság kimondta, hogy bizonyos esetekben a hatóság a munkavállalók érdekében valóban megtilthatja a csoportos elbocsátásokat, de a görög törvény túl homályos, és túl nagy mozgásteret ad a döntéshozónak. Elbocsátást megtiltani azonban nem lehet gazdasági válságra való hivatkozással - mondta ki a bíróság.

A döntés nehéz helyzetbe hozza a görög kormányt, amely jelenleg is tárgyal a hitelezőkkel a 86 milliárd eurós mentőcsomag újabb részlete folyósításának feltételeiről. A hitelezők munkaerőpiaci reformokat sürgetnek és azt akarják, hogy Görögország könnyítse meg az elbocsátások lehetőségét. A baloldali kormány eddig ellenállt a hitelezők nyomásának.

Súrlódáshoz vezetett a hitelezők és a kormány között az az egyszeri 600 millió eurós nyugdíj-kifizetés is, amelyet a görög kormány decemberben folyósított a legszegényebb nyugdíjasoknak.