A magyar és a lengyel kormány politikai tőkét akar kovácsolni az EU problémáiból és el akarja terelni a figyelmet az országain belüli botrányokról - jelentette ki Ivan Stefanec szlovák kereszténydemokrata uniós képviselő - akinek pártja a Fidesszel együtt az Európai Néppárt tagja - az Onet.pl lengyel hírportálnak nyilatkozva. A politikus a visegrádi csoport megosztottságát kommentálta.

Elemzők nemrégiben még arról cikkeztek, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezt a fórumot akarja unortodox politikája nemzetközi bázisává tenni. Azóta cseh oldalról is jelezték, hogy a visegrádi négyes (V4) valójában 2+2, cseh-szlovák és lengyel-magyar szövetségre oszlik.

Egyre távolabb

Stefanec szerint Varsó ás Budapest elvesztették minden esélyüket arra, hogy az unió megváltoztatásának reális tervét képviseljék. Ezért az ajánlja a lengyel és a magyar vezetőknek, hogy "térjenek vissza a konstruktív európai politikához". A V4 tagországai készek együttműködni az infrastruktúra fejlesztésében - adott példát az utóbbira, de Prága és Pozsony egyre erőteljesebben távolságot tart a Budapest és Varsó képviselte "kulturális ellenforradalom" ötletétől.

Nem hiszem, hogy Magyarország és Lengyelország valóban alternatívát akarnának mutatni a jelenlegi formában működő uniónak. Sem Budapest, sem Varsó nem képviseltek sohasem alternatívát, noha volt erre esélyük, például a szeptemberi pozsonyi csúcson - folytatta Stefanec.

Nem mennek bele

Prága és Pozsony nem akarja kockáztatni saját jövőbeni kapcsolatait Nyugat-Európával. Lehet, hogy (a szociáldemokrata) Robert Fico szlovák kormányfő hasonló állásponton van, mint magyar és lengyel kollégái, de bizonyára tart attól, hogy odalenne az imázsa, ha ezzel a nyilvánosság elé állna - véli a konzervatív szlovák politikus.

Stefanec szerint a V4-ek egységének helyreállításához vissza kellene térni a gyökerekhez. A rendszerváltáskor ezek az országok segítettek egymásnak stratégiai céljaik elérésében. Szerinte olyan lépésekre lenne szükség,, amelyeknek köszönhetően a csoportba vonhatnák a balkáni államokat és Ausztriát is. Az első feladat az lenne, hogy segítsék a velük szomszédos Ukrajna és az EU közeledését.