Jelentősen gyengült a rubel a dollárhoz képest a hét első napján válaszul az olajár 2003 óta nem látott mélypontra esésére. Az orosz valuta 78,6 rubel/dolláros árfolyamon forgott, ami 1,3 százalékkal kisebb a múlt heti záróárnál - jelentette a Moscow Times.

Ezzel majdnem beállította korábbi negatív rekordját. A rubel kevesebb mint felét éri két évvel ezelőtti értékének - az olaj végeláthatatlan szánkázása 2014 nyarán kezdődött, hétfőn 13 éves mélypontra, hordónként 28 dollárra esett a fekete arany ára.

A rubel rohamos gyengülése bizonyítja, hogy a kereskedők petrovalutának tartják az orosz fizetőeszközt, miután a gazdaság teljesítménye az olajexporttól függ.

Az moszkvai kormány költségvetésének fele az energiahordozók kivitelére kivetett adókból származik. A 2016-os büdzsét évi 50 dollár/hordós átlagárral tervezték, miközben a szakértők legpozitívabb jóslataliban 40 dolláros átlag szerepel.

A múlt héten az orosz kormány több válságtanácskozást is tartott, amelyen igyekeztek lefaragni a költségvetési kiadásokat. Nagyjából 10 százalékos csökkentést kellene elérni. Várakozások szerint a védelmi és a szociális költekezés biztosan áldozatul esik a spórolásnak.

Az orosz GDP tavaly 3,7 százalékkal zsugorodhatott és szakértők szerint a hanyatlás folytatódni fog, ha az olaj nem lesz sokkal drágább a mostaninál.