Egy orosz tengerészgyalogos elitalakulat katonái enyhén szólva megkérdőjelezték parancsnokaik katonai képességeit, miután a csapatuk súlyos veszteségeket szenvedett el egy támadásban - jelentették háborúpárti orosz források a Moscow Times tudósítása szerint. Az akciót a kelet-ukrajnai fronton hajtották végre.

A célpont egy ukrán helyőrség volt Pavlivka településen Donyecktől délnyugatra, az időpont november másodika. A támadás célja az lett volna, hogy elvágjanak egy fontos ukrán utánpótlási útvonalat - derül ki az internetes beszámolókból.

Négy nappal később a 155. Gárda Tengerészgyalogos Dandár katonái parancsnokaik hozzá nem értését okolták 300 társuk elvesztéséért, illetve megsebesüléséért abban a levélben, amit az állomáshelyüknek helyet adó távol-keleti Primorje régió kormányzójának írtak. Kilátástalan offenzívába vezényeltek bennünket - idézte a levél tartalmát, az egyik Kreml-párti blogger.

Súlyos vádak

A tengerészgyalogosok azzal vádolják közvetlen parancsnokaikat és a keleti katonai körzet parancsnokát, hogy annak ellenére erőszakolták ki a támadást, hogy stratégiai hátrányban voltak. A parancsnokok pozitív jelentést akartak küldeni feletteseiknek arról, hogy csapataik előrenyomulnak és kitüntetésre hajtottak.

Négy nap alatt 300 elesettet, sebesültet és eltűntet vesztettünk a "gondosan" megtervezett offenzívában, amelyek "kiváló parancsnokaink" kitaláltak - fogalmaznak keserűen. Rob Lee idézi Alekszej Szukonkin haditudósítót, aki a dandár 63 elesett katonájáról tud, akik két nap alatt vesztették életüket. Ez több, mint a tengerészgyalogosok egész vesztesége az 1990-es évek csecsen háborújában.

Vizsgálat indult

A levél további tartalma szerint a dandár parancsnoka eltitkolta a veszteségeket, mert attól tartott, hogy felelősségre vonják. Nem törődtek semmivel azon túl, hogy felmutassanak valamit, ágyútöltetéknek tekintették a katonáikat.

Oleg Kozemjako Primorje régió kormányzója vizsgálatot indított a levél eredetiségének kiderítésére, mert az ukrán hírszerzés aknamunkájától tart. A moszkvai védelmi minisztérium állásfoglalást bocsátott ki, amely szerint egyszázalékos veszteséggel és hétszázaléknyi sebesülttel zajlott le a támadás, amelyben ukránok vesztesége hétszerese volt az oroszokénak. A dandár tíz nap alatt öt kilométernyit nyomult előre, amivel végrehajtotta a feladatát.