"Ezzel kapcsoltban teljes volt az egyetértés a tagállamok között" - mondta, hozzátéve, hogy a szankciók technikai előkészítése folyamatban van, de a bevezetés időpontjáról nem közölt részleteket.

A fehéroroszországi válsággal kapcsolatban elmondta: Aljakszandr Lukasenka személyét is felveszik a kilátásba helyezett új szankciós listán szereplők közé, hacsak az országban nem javul a helyzet - idézi az MTI.

Hangsúlyozta azonban, hogy a minszki vezetés semmi jelét nem mutatja a kompromisszumkészségnek. Kitért arra is, hogy az EU világos üzenete küldött a fehérorosz feleknek arról, hogy "diplomácia kapcsolataik már nem folyhatnak tovább a szokásos mederben, így az unió központi szinten csökkenti a fehérorosz hatóságokkal folytatott kétoldalú együttműködést.

A hegyi-karabahi konfliktussal összefüggésben kijelentette: minden érintett félnek szigorúan be kell tartania a szombaton Örményország és Azerbajdzsán között kötött tűzszüneti megállapodást, és felszólította a regionális szereplőket, hogy támogassák a fegyvernyugvást és a béke elősegítését.

A szerb-koszovói párbeszéd kapcsán azt hangsúlyozta, hogy két ország közötti kapcsolatok megerősítése nemcsak a Nyugat-Balkán, de egész Európa stabilitásához járul hozzá.