Az MNB monetáris tanácsa már novemberi állásfoglalásában is rámutatott arra, hogy célzott intézkedéseinek eredményeként enyhébb monetáris feltételek között tevékenykedhetnek a gazdaság szereplői Magyarországon - derült ki abból az e-mailes válaszból, amelyben Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója felelt a Bloomberg kérdéseire. A magyar jegybank a következő hónapokban is ezen a pályán kíván maradni.

Az MNB azt is célul tűzte ki maga elé, hogy jól célzott monetáris könnyítései egyértelműen láthatóak legyenek a hosszabb futamidejű értékpapírok árában is. Az ilyen papírok hozamának csökkenése középtávon segíti az árstabilitás fenntartását, miután felpörgeti a gazdasági növekedést.

A monetáris tanács az új inflációs előrejelzések figyelembevételével további könnyítések mellett dönthet már az év vége előtt. Ezek szokatlan (nem konvencionális) lépések lehetnek - emelte ki válaszaiból Virág Barnabás.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az MNB a következő két évben csökkenteni akarja devizatartalékait, mivel várakozásai szerint a rövid távú külső adósság mérséklődése miatt a forint nem szorul olyan erős védelemre, mint korábban. A múlt hónap végi 32 milliárd euróról 2017 végéig 10 milliárddal mérséklődhet a tartalék, amelyet egyebek mellett gazdaságösztönzésre használhatnak fel.