Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Orbán végzete" címmel ír a Politico nap hírleve arról, hogy a magyar miniszterelnök végzete nem Soros György, hanem sokkal inkább a CDA, a holland konzervatívok. A párt - ami a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárt (EPP) tagja - indítványt fogadott el szombaton, hogy zárják ki a Fideszt az EPP-ből - írja a hvg.hu.

A Politico megjegyzi, hogy a Fidesz korábban a Néppárt értékes tagja volt, de letért erről az útról. A CDA azt is szeretné, hogy az EPP határozzon meg olyan "vörös vonalakat", amelyeket ha továbbra is megsértenek, akkor lehetőséget ad a tagság (ideiglenes) felfüggeszésére.

A Politico szerint ez eddig a legkeményebb álláspont az EPP-tagok között, miután ezúttal egy teljes párt pozícióját jelképezi egyes képviselők helyett, és amellyel az EPP vezetőinek, Joseph Daulnak és Manfred Webernek, foglalkoznia kell.

A hvg.hu emlékeztet arra, hogy Manfred Weber az egyik legnagyobb holland lapnak, a De Volkskrantnak adott interjújában akkor azt üzente Orbán Viktor miniszterelnöknek, ha nem tiszteli a közös értékeket, nincs helyen a Néppártban. A kerítéssel nincs baja, de a civilek vegzálásával igen. A Brüsszel csendes erejének nevezett Weber az interjúban arról beszélt, látja, hogy Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat.

A Fidesz kizárására egy másik vonalon is indult kampány, amelyet a Human Rights Watch kezdeményezett. A civil szervezet két vezetője blogbejegyzésében arról írt, hogy a néppárti vezetők hallgatása csak bátorítja Orbán Viktort, hogy folytassa elnyomó politikáját, ezért felszólították a CDU-CSU pártszövetséget, hogy álljanak végre a sarkukra, álljanak ki az európai értékek és a demokrácia mellett és zárják ki a Fideszt a soraikból.

A Fidesz az utóbbira reagált is, mégpedig a következőképpen:

"A Human Rights Watch (HRW) egy Soros szervezet, amely Soros pénzből támadja Magyarországot és a Fideszt, mert nem tudják elfogadni a választási vereséget. A HRW egy bevándorláspárti szervezet. Elsők között tiltakozott a migrációt korlátozó Stop Soros törvénycsomag ellen is, amelyet most újra tárgyalni fog a parlament, mert a Fidesz nem fogja hagyni, hogy bevándorlóországot csináljanak Magyarországból. Minden eszközzel küzdeni fogunk a Soros-terv, a brüsszeli bevándorláspárti politika és a kvóta ellen, ezt ők is tudják, ezért indítottak támadást ellenünk."

Képünk forrása: AFP Photo/Thierry CHARLIER