A belügyminisztérium közleménye szerint a 24 éves marokkói, Spanyolországban élő férfi közeli kapcsolatban állt a támadást szervező iszlamista sejttel, különösen Abdelbaki Es Satty imámmal, akit az akció értelmi szerzőjének tartanak.

A rendőrség azt vizsgálja, milyen szerepe lehetett a férfinek a merénylethez használt anyagok, elsősorban a hidrogén-peroxid beszerzésében - olvasható az Indexen.

Augusztus 17-én egymás után két gázolásos merényletet követtek el Spanyolországban. Előbb Barcelonában hajtott egy kisbusz a tömegbe a város legismertebb sétálóutcáján, a La Ramblán.  Néhány órával később hasonló támadás volt Barcelonától száz kilométerre, Cambrilsban is.  Összesen 16 ember halt meg, 120-an megsérültek.

A támadások során hat elkövetőt megöltek a rendőrök, később pedig négy gyanúsítottat őrizetbe vettek, közülük kettő van börtönben. A most elfogott férfi az ötödik életben és őrizetben lévő gyanúsított. 2015 júniusa, vagyis a terrorkészültség négyes szintre emelése óta a spanyol rendőrség összesen 201 embert vett őrizetbe, akikről azt gyanítja, hogy közül van az országban szervezkedő iszlamistákhoz.

Címlakkép: Fotó: MTI/AP/Manu Fernandez