Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankok váratlanul újabb, "előre nem látható méretű" likviditási rést találtak a pénzintézetnél - mondta a meglepetésének is hangot adó Peer Steinbrueck, aki szerint gyakorlatilag előről kell kezdeni az egyeztetést. A kudarcba fulladt terv szerint az ECB és a Bundesbank közös 20 milliárd eurós segítségéhez további 15 milliárd euróval járult volna hozzá több más, meg nem nevezett bank a Hypo Real Estate (HRE) megmentéséért.

A terv elutasítása megjósolhatatlan következményekkel járna a német pénzügyi és gazdasági rendszerre, amely a hatásában a Lehman Brothers összeomlásához lenne hasonló - írta közös levélben a Bundesbank és a német pénzpiaci felügyelet a pénzügyminiszternek még szeptember végén. Steinbrueck vasárnap szintén beláthatatlan konzekvenciákat emlegett kudarc esetén.

Túl nagy a bukáshoz

"A Hypo túl nagy ahhoz, hogy hagyjuk elbukni. Nem engedhető meg, hogy egy pénzintézet válsága az egész bankrendszer válságához vezessen, ezért a kormány nagy erővel dolgozik a HRE helyzetének biztosításán" - mondta Angela Merkel. Részleteket sem ő, sem Peer Steinbrück pénzügyminiszter nem közölt, de azt mindketten hangsúlyozták, hogy a megtakarítások biztonságban vannak, és hogy a banki felelősöknek számot kell adniuk tevékenységükről.

A mostani határozott fellépés azért is érdekes, mert a kancellár néhány nappal ezelőtt még kritizálta Írországot, éppen amiért, hogy teljes garanciát ígért az összes banki betétre. Az ír terv garantálja hat ír-tulajdonú bank kötelezettségeit, 565 milliárd eurót, ami több, mint az ország éves bruttó hazai termékének a fele.

Mélyrepülés

A bank részvényei idén 79 százalékot veszítettek árfolyamukból. A Die Welt című lap értesülései szerint a banknak a jövő hét végéig 20, az év végéig pedig 50 milliárd euróra van szüksége, de a jövő év végéig akár 100 milliárd euróra is rúghatnak a költségek. Az utóbbi összeget abszurdnak nevezte a HRE szóvivője, a bankszövetség pedig nem kommentálta az értesülést.

A HRE az elmúlt időszakban jelentős pénzösszegeket fektetett be amerikai jelzálogügyletekbe, s a válság kialakulása nyomán maga is nehéz helyzetbe került. A HRE az első német blue chip vállalat, amely állami segítséget kért a pénzügyi válság miatt.

Mások is szűkölködnek

Emellett a Deutsche Bank is rá van utalva a tőkeszerzésre, az év közepén 84 milliárd euró rövid lejáratú követelést tartott nyilván a könyveiben, s ezek jelenleg aligha finanszírozhatóak a Spiegel szerint . A Bayerische Landesbanknak is 43 milliárd eurót kell átütemeznie. A Commerzbanknál már az elkövetkező hetekben 8 milliárd eurónyi rövid lejáratú hitel válik esedékessé.