Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pert kezdeményezett Christina Lagarde, az IMF igazgatója ellen a francia Köztársasági Bíróság azzal a váddal, hogy pénzügyminiszterként egy ügy kapcsán hanyagul döntött 400 millió euró közpénz kifizetéséről - jelentette a BBC. Lagarde ügyvédje azt tanácsolja védencének, hogy nyújtson be fellebbezést az "érthetetlen" bírósági döntés ellen.

Az ügy szálai nagyon messzire nyúlnak vissza. Bernard Tapie üzletember, aki korábban az Adidas sportszer- és sportruházatgyártó vállalat többségi tulajdonosa volt, 1993-ban eladta tulajdonrészét, hogy pozíciót vállalhasson Francois Mitterrand akkori államfő szocialista kormányában.

Később beperelte az adásvételt lebonyolító, állami tulajdonban lévő Crédit Lyonnais bankot, mivel szerinte a pénzintézet becsapta őt: szándékosan alulértékelte a vállalatban birtokolt tulajdonrészét. Tapie kártérítést követelt.

Töretlen a bizalom

Az ügyben a kormány részéről pénzügyminiszterként Christine Lagarde-nak kellett eljárnia, aki egy háromtagú választott bíróságra bízta a döntést. Ez a testület Tapie javára ítélt, ám később mind a bírákat, mind a pénzügyminisztert meggyanúsították azzal, hogy azért ítélték meg a kártérést az üzletembernek, hogy támogassa a konzervatív Nicolas Sarkozyt, aki 2007 és 2012 között Franciaország államfője volt.

Lagarde a szintén francia Dominique Strauss-Kahnt váltotta az IMF élén 2011-ben, miután az utóbbit szexuális zaklatásért beperelte egy Now York-i szállodai szobalány. Az ügyben minden vádat ejtettek Strauss-Kahn ellen.

A Valutaalap közleménye szerint a szervezet igazgatósága nem tartaná helyénvalónak, ha kommentálná a francia igazságszolgáltatásban folyó ügyet. Ugyanakkor az IMF vezető testülete továbbra is bízik az igazgató ártatlanságában és abban, hogy képes hatékonyan ellátni feladatait.