Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz duma javasolja, hogy az orosz médiumokban 20 százalékra korlátozzák a külföldiek engedélyezett tulajdonrészesedését, s ezt terjesszék ki a nyomtatott sajtóra is. A jelenlegi törvény értelmében a külföldi tulajdonrész 50 százalékot érhet el a rádiókban és a televíziókban, a lapoknál viszont egyáltalán nem volt ilyen korlátozás. Így például az egyik vezető orosz gazdasági napilapban, a Vedomosztyiban társtulajdonosok a The Financial Times, a The Wall Street Journal és a Sanoma.

A kezdeményezésről tájékoztató RAPSZI hivatalos jogi hírügynökség szerint a törvénymódosítás célja "Oroszország biztonságának erősítése, és nem az, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a médiára".

Az Izvesztyija úgy értesült, hogy a módosítás 2016. január 1-től lép hatályba, így van idejük a vállalatoknak átalakítani tulajdonosi szerkezetüket. A határidő lejártával a médiafelügyelet, a Roszkomnadzor, bírósági úton vonathatja be a törvénysértő médium működési engedélyét. A jogi hírügynökség ezt az intézkedést egyértelműen az ukrán válság miatti nyugati szankciókra adott válaszlépések közé sorolja.