A bejelentésre csaknem 30 százalékkal gyengült a tenge a dollárhoz képest, röviddel 9 óra után 255,8 tenge ért 1 dollárt. Az országban számos pénzváltó felfüggesztette a munkát. Csütörtökig a dollárhoz képest 170-198 tenge volt a sávszél. Szerda este 197,9 tengén zárt a dollár.

Kairat Kelimbetov, a kazah jegybank elnöke nem lát semmi aggasztót a tenge árfolyamának hirtelen esésében, szerinte "5-7 napon belül kialakul egy egészséges árfolyamszint".

Kazahsztán legfontosabb exportcikke a kőolaj, aminek már tavaly is jelentősen csökkent a világpiaci ára. A közép-ázsiai ország kormánya azzal számol, hogy a következő öt-hét évben is alacsony marad az olajár - erről már kazah miniszterelnök beszélt csütörtökön. Karim Maszimov azt mondta, hogy Kazahsztánnak olyan körülményekre kell felkészülnie, amikor "a kőolaj hordónkénti ára 30-50 dollárt ért majd, és az ország által exportált más nyersanyagok ára is meglehetően nyomott lesz".

Kazahsztán tavalyi olajtermelése 80,8 millió tonna volt, 1,2 százalékkal kisebb a 2013-asnál.

Tavaly 4,3 százalékra lassult a kazah GDP-növekedés a 2013. évi 6 százalékos bővülés után, elsősorban a kőolaj és a fémek világpiaci árcsökkenése miatt. A kormány az idei évre a gazdaság még szerényebb, 1,5 százalékos növekedésére számít.