Zágráb eddig azért nem adott zöld jelzést az oktatásról szóló fejezet megnyitására, mert úgy vélte, hogy Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz, példaként a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait említette.

A diplomácia vezetője korábban úgy nyilatkozott: a nemzeti kisebbségek teljes védelme is feltétele annak, hogy Szerbia csatlakozhasson az Európai Unióhoz (EU), Horvátország pedig elvárja, hogy Belgrád megoldja a kisebbségek problémáját. Szerbiának az európai integráció útján egy sor dolgot végre kell hajtania, és meg kell felelnie az uniós normáknak - tette hozzá.

Mladen Sarcevic szerb oktatási miniszter pénteken Belgrádban megállapodást írt alá a horvát kisebbség képviselőivel, amely nem csak a tankönyvek horvát nyelvre való fordítását szabályozza, hanem további kedvezményeket is tesz az oktatás terén kisebbségek felé.

Az aláírási ceremónián részt vett a horvát és a bolgár nagykövet (korábban mindkét ország gátolta Szerbiát abban, hogy megnyissa a 26. fejezet tárgyalását), valamint az Európai Unió képviselője is.

Davor Stier üdvözölte Belgrád lépését, amellyel szerinte Szerbia megteremtette a feltételeket az oktatásról szóló fejezet megnyitására, ezért Horvátország nem gátolja tovább a tárgyalások következő fejezetének megnyitását.

Horvátország nyár elején az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23. tárgyalási fejezet megnyitását akadályozta meg, akkor is a kisebbségi jogok hiányosságaira hivatkozott. A fejezet végül júliusban megnyílhatott.

Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak 2015 decemberében nyitották meg.