Andrew Tyrie, a brit parlament egyik legbefolyásosabb szaktestületének vezetője kedd este tette közzé a bizottság honlapján a vonatkozó adatokat, amelyeket a pénzügyi szektor magatartási normáinak betartatására hivatott hatóság, a Financial Conduct Authority (FCA) állított össze számára.

Tyrie ismertetése szerint 5476 brit pénzügyi szolgáltató csoportnak összesen csaknem 340 ezer aktív "passporting" engedélye van jelenleg arra, hogy az EU más gazdaságaiban is kínálhassa szolgáltatásait.

A számokból kiderül az is, hogy a City pénzügyi szektora aránytalanul többet veszítene, ha Nagy-Britannia kivonulna az EU belső piacáról, mint a kontinentális vetélytársak. A más európai gazdaságokban honos pénzügyi szolgáltatóknak ugyanis együttesen nem egészen 24 ezer egyedi szolgáltatásnyújtási engedélyük van a brit piacra.

A pénzügyi bizottság elnöke szerint ezekből az adatokból már le lehet vonni az első következtetéseket arra, hogy milyen hatással járna a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorra, ha Nagy-Britannia nem férne hozzá teljes mértékben az EU egységes piacához. Tyrie hozzátette: nincs olyan, "a polcról készen levehető" más megoldás, amellyel megőrizhető lenne a passporting-jogok érvényesülésének jelenlegi rendszere, és ez jelentős üzleti kockázat.

Erre a kockázatra külföldről is folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt, amelynek egyes tagjai a "hard Brexitet" szorgalmazzák, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia ne csak Európai Unióból, hanem annak belső piacáról is vonuljon ki.

Jens Weidmann, a Bundesbank - a német jegybank - elnöke a The Guardian című baloldali brit napilapnak a minap kijelentette: a "hard Brexit" azzal járna, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltató szektorának vállalatai elveszítenék a passporting-jogokat. Weidmann szerint ugyanis e jogok az uniós belső piachoz kötődnek, és automatikusan megszűnne hatályuk a londoni Cityben, ha Nagy-Britannia nem maradna az egységes EU-piac tagja.

A német jegybank vezetője hozzátette: ebben a helyzetben több, jelenleg Londonban működő pénzügyi intézmény is "átgondolhatja", hogy hol legyen központi telephelye. Weidmann szerint Frankfurt "vonzó" alternatívát kínálhat, és "szívesen is látná a (Londonból) újonnan érkezőket".

A passporting-jogok elveszítésének kockázataira nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet. Az Economist Intelligence Unit (EIU) erről összeállított legutóbbi tanulmányában közölte: veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a City pénzügyi szolgáltató cégei szinte biztosan elveszítenék passporting-jogaikat, ha Nagy-Britannia nem őrzi meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

Az EIU elemzői hangsúlyozták: a londoni City közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat tart el - többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális vetélytársnak tartott Frankfurtban összesen laknak.