A kínai kabinet a még mindig lassuló növekedés fázisában lévő gazdaság stabilizálását szeretné elérni a fogyasztás ösztönzésével - állapította meg a kormány közleménye, jelezve, hogy hangsúlyt fektetnek a fejlett, csúcstechnológiát képviselő berendezések importjára, és a napi fogyasztási cikkekből is fokozni fogják a behozatalt.

A kabinet az úgynevezett stratégiai fontosságú feltörekvő iparágak fejlesztésének támogatásáról is döntött, amelyek közé elsősorban az energiatakarékosságot, a környezetvédelmet és a következő generációs információs technológiát szolgáló szektorokat, valamint az új energiával működtetett járművek gyártását sorolják.

A világ második gazdaságában olyan intézkedések meghozatalára is készülnek, amelyek a nyilvánvaló és a rejtett adminisztratív monopóliumok megszüntetését célozzák. Szeretnék felszámolni a különböző tartományok protekcionista gyakorlatát, ezek ugyanis akadályozzák versenyt, illetve korlátozzák az importot.

A kormány kitért a százmilliókat érintő lakhely-regisztrációs rendszer reformjára: a vidéki otthonukat elhagyókra, a városokba költözőkre vonatkozó szabályozást különböző kedvezmények nyújtása mellett úgy alakítják át, hogy az érintettek megtakarításaikból például lakásokat vásárolhassanak maguknak.

QP | Quality Placement