Az ország olyan súlyos gazdasági problémákkal küzd, hogy egy újabb hitel nélkül ismét fizetésképtelenné válhat külföldi hitelezői, így Oroszország felé is - írja a Financial Times.

Az IMF korábban már 11 milliárd dollárt fizetett ki az Ukrajna számára nyújtott 16,4 milliárd dolláros hitelcsomagból, melyet az ukrán gazdaság talpraállítására szántak. Azt követően azonban, hogy Ukrajnában nem sikerült véghez vinni az elengedhetetlen gazdasági reformokat, az IMF két hónappal ezelőtt már felfüggesztette a negyedik, 3,8 milliárd dolláros kifizetést Ukrajna számára.

A jelenlegi helyzet komoly aggodalmat váltott ki Brüsszelben, a tavalyi tél folyamán szintén Ukrajna fizetésképtelensége miatt kialakult gázválság megismétlődésétől tartanak.

Ukrajna Európa legsúlyosabb gazdasági problémáival küzdő országa, az ország GDP-je 15 százalékkal csökkent az idei évben. A gazdasági válság olyan súlyos mértékben érintette az országot, hogy 2008 második fele óta az ország az IMF-hez és az Európai Unióhoz egyaránt több alkalommal is segítségért fordult.