Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az áprilisi 8,1 százalékról 7,67 százalékra csökkent a nyilvántartott állástalanok aránya májusban - közölte a bukaresti munkaügyi hivatal kedden. Ennek megfelelően az összes regisztrált munkanélküli száma 701 854 fő volt, ez több mint 38 ezer fős csökkenést jelent.

A javulást mutató munkaerő-piaci makroadat ellenére sem jelez konszolidációt az ország: Emil Boc miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a kormány idén további 3 milliárd euró hitel felvételére kényszerül, akkor is, ha a 6,8 százalékos költségvetési plafon fenntartásához kötött 4,8 milliárd eurót megkapja az EU-tól és az IMF-től. Az új kölcsönt hazai és nemzetközi forrásokból venné igénybe az ország - mondta Boc.

Az IMF eddig kétszer vizsgálta felül a román GDP idei alakulásának a várható előrejelzését, mindkétszer lefele módosítva a várakozásokat. Az IMF a kezdeti 1,3 százalékos gazdasági növekedés helyett áprilisban 0,8 százalékra csökkentette a várható GDP-bővülést, míg májusban, a legutóbbi becslése szerint a román gazdaság már csak stagnálni fog, de a washingtoni pénzintézet a GDP 0,5 százalékos csökkenésének a lehetőségét sem zárja ki.

A gazdasági elemzők szintén megosztottak a GDP-növekedési kilátásokat illetően - foglalta össze az MTI tudósítása.

A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap keddi számában felidézi, hogy tavaly év végén az újság által megkérdezett ötven elemző és üzletember kétharmada még derűlátó volt: úgy becsülték, hogy a román GDP akár 2 százalékkal is bővülhet. Az év első öt hónapja után azonban alaposan megváltozott a hangulat, hiszen most a 85 százalékuk jósolja, hogy az idén tovább mélyül a román recesszió.

Shachar Shaine a romániai külföldi beruházók tanácsának elnöke szerint az idén a román gazdaság minimum 2 százalékkal fog csökkenni. Florian Libocor, a BRD bank vezető elemzője szerint azonban a gazdasági növekedés lehetőségét sem lehet kizárni teljes mértékben, így becslése szerint a GDP értéke az év végén várhatóan mínusz 0,5 százalék és plusz 0,5 százalék között alakul majd a tavalyi évhez viszonyítva.