Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

New Yorkot ötévenként sújtja jelentősebb áradás 2030 és 2045 között a legpesszimistább klímaforgatókönyv, az úgynevezett RCP8,5 megvalósulása esetén. Ennek veszélye akkor áll fenn, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása korlátozások nélkül nő tovább. Márpedig jelenleg az látszik, hogy a világ vezetői hiába írták alá a párizsi klímaegyezményt, az abban tett vállalások messze elmaradnak a szükséges szinttől.

Önmagában az nem újdonság, hogy árvíz legyen New Yorkban, mivel a városon keresztül fut az East River és a Hudson folyó. Az ipari forradalom (1800) előtt 500 évenként fordult elő nagyobb árvíz New Yorkban, 1970 és 2005 között pedig átlagosan 25 év telt el két nagy áradás között - emlékeztet tíz kutató, köztük Andra Garner, a Rutgers Egyetem munkatársa, kedden megjelent tanulmány vezető szerzője.

A már említett, "minden megy tovább ugyanúgy, mint eddig" néven is emlegetett forgatókönyv szerint a Föld felszíni hőmérséklete több mint 4 Celsius-fokkal emelkedik az ipari forradalom előtt mérthez képest 2030-ra.

Ebben az esetben az áradások a tengerszint 2,25 méteres átlagos emelkedését jelentenék New Yorkban. A Sandy hurrikán, amely 2012-ben sújtott le az amerikai nagyvárosra, 2,8 méterrel emelte meg a tengervíz szintjét, 42 milliárd dolláros kárt okozott New York államnak és számos emberéletet oltott ki.