Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az öröm és a keserűség kavargott a 32 éves Emilina Guerra szívében, amikor először bement egy szupermarketbe Miamiban. Olyan látványt tárult a szeme elé, amelyet rég látott: az üzlet tele volt élelmiszerrel és más áruval. Ez volt a bizonyíték számára, hogy jól döntöttek férjével, amikor kétéves gyerekükkel együtt az USA-ba menekültek - kezdi a venezuelai kivándorlásról szóló cikkét a CNN Money.

Guerra azt tervezi, hogy menekültstátusért folyamodik. Úgy véli, ez a családja legjobb esélye a túlélésre. Gyereküknek olcsó angoltanfolyamot keresnek abban bízva, hogy ő már normális környezetben élheti le az életét. Ha Guerra benyújtja menekültkérelmét, erősíteni fog a venezuelaiak drámai kivándorlásának riasztó tendenciáját.

Száguldó növekedés

Ráadásul az értelmiség távozik az országból: Guerra felsőfokú végzettséggel rendelkezik és hazájában a kormány tájékoztatási hivatalában dolgozott. Bére a minimálbér közelében volt: nagyjából 26 dollárnak (7300 forint) megfelelő összeget vitt haza havonta. Nem csoda, hogy állandó hiányt szenvedtek a legszükségesebb élelmiszerekben is.

Az USA 2016 szeptemberében végződött költségvetési évében közel 15 ezer venezuelai adott be menedékkérelmet az országban, a mi 160 százalékkal több az egy évvel korábbi kevesebb, mint 6000-nél. A 2016 októbere óta tartó időszak adatai arra utalnak, hogy a folyó költségvetési évben megduplázódhat a számuk.

Pánikszerű menekülés

Ma már a venezuelaiak vezetik az USA-ban a bevándorlással próbálkozók listáját. Partirica Andrade az onnan érkezők segítésével foglalkozó civil szervezet vezetője arról számol be, hogy hetente 30 családnak kell segítséget nyújtaniuk. Emiatt a múlt héten át kellett telepíteniük szervezetüket egy nagyobb helyiségbe.

A menekülési hullám oka, hogy Venezuela gyors ütemben hanyatlik a káoszba. Akadozik az élelmiszer- és a gyógyszerellátás, a rendszerellenes tüntetések erőszakkossá váltak halálos áldozatokkal. A munkanélküliségi ráta 25 százalék, az infláció az IMF szerint 1100 százalékos.

Egy helyi szakértő becslése szerint a "bolivári szocializmus" 1999-es bevezetése óta kétmillióan hagyták el az országot. Célpontjuk nem csupán az USA, hanem Európa, ezen belül Spanyolország, illetve Dél-Amerika, Kolumbia, Brazília, Argentína.